Openbaar Ministerie

Groep jongeren uit Houten veroordeeld voor inbraken

16 mei 2007

In zomer en het najaar van vorig jaar was er in Houten sprake van een golf van inbraken volgens het zogenoemde hit-and-run principe. Na de aanhouding van vier verdachten kwam hier een einde aan. Op 24 april moest het viertal voor de meervoudige kamer van de Utrechtse rechtbank verschijnen en op 8 mei werden zij veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 12 tot 25 maanden.

In haar vonnis zegt de Utrechtse rechtbank: âIn de gemeente Houten vond in een betrekkelijk korte tijd zeer veel inbraken plaats in woningen en bedrijven. Deze feiten werden op een opmerkelijk brutale wijze uitgevoerd. Hierbij werd veelal gewerkt volgens het zogenoemde hit-and-run principe. In dit geval hield deze werkwijze in dat gedurende de nachtelijke uren met grof geweld â concreet: het ingooien van één of meer ruiten met stenen â snel toegang werd verschaft tot het te betreden pand, waarna de buit â doorgaans één of meer zogenoemde flatscreens â werd weggegrist en de daders onder de ogen van geschrokken (buurt)bewoners per scooter het hazenpad kozen,. Deze feiten waartegen potentiële slachtoffers zich moeilijk konden wapenen, hebben grote onrust teweeggebracht in de Houtense samenleving en gevoelens van onveiligheid aangewakkerd. Met de arrestatie van de verdachten kwam een einde aan de inbrakengolf.â

Twee verdachten, 19 en 20 jaar oud, kregen een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en verplicht reclasseringstoezicht. Een verdachte van 21 jaar kreeg 15 maanden onvoorwaardelijk en moet ook nog een eerdere voorwaardelijk opgelegde straf van drie maanden en twee weken uitzitten. De vierde verdachte, 19 jaar oud, kreeg 25 maanden opgelegd waarvan vijf voorwaardelijk, verplicht reclasseringstoezicht en hij moet ook een oude voorwaardelijke straf van twee weken uitzitten. In de beide laatste zaken werd ook de vordering van de benadeelde partij voor een deel toegewezen.