FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: privéleven winkelpersoneel steeds meer onder druk

Vakbond FNV Bondgenoten constateert dat het privéleven van werknemers in de detailhandel steeds meer onder druk staat. Zo zijn vandaag op Hemelvaartsdag veel bouwmarkten, supermarkten, meubelwinkels, tuincentra en kledingwinkels gewoon open. Volgens de vakbond neemt de trend dat werknemers zeven dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar moeten zijn zorgwekkende vormen aan.

Anja Jongbloed, cao-coördinator FNV Bondgenoten: "Hemelvaart is een officiële feestdag maar slechts een deel van de Nederlanders is vandaag vrij. Werkgevers in de detailhandel verlangen in toenemende mate dat hun personeel op alle dagen beschikbaar is. Wij worden steeds vaker bij cao-onderhandelingen geconfronteerd met werkgevers die de overwerktoeslagen willen afschaffen en werknemers op afroep willen inzetten. Daarmee wordt volledig voorbij gegaan aan het privéleven van deze mensen. Werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over het werken in weekenden en op feestdagen en hiervoor fatsoenlijk worden betaald."

In de supermarktbranche wordt de druk op het personeel nog eens versterkt door de enorme concurrentie tussen de bedrijven onderling. "Het enige dat telt is een hoge omzet tegen lage loonkosten", aldus Jongbloed. "Prima dat winkels terwille van hun klanten 's avonds, in het weekend of op feestdagen open willen zijn. Maar daar moet wel wat tegenover staan voor het winkelpersoneel. Laat werknemers zelf bepalen wanneer ze werken en als ze in het weekend of op feestdagen willen werken, beloon ze daar dan extra voor. Zodoende kunnen werkgevers het werken in de detailhandel aantrekkelijk houden en hebben ze alle dagen van de week de beschikking over tevreden werknemers."

FNV Bondgenoten zal in alle cao-onderhandelingen blijven streven naar een goede balans tussen werk en privé en vasthouden aan het extra belonen voor werken in weekenden en op feestdagen.
---