B EN W BERICHTEN 2007 - 18 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 15 mei

Burgemeester

1. (15-05) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van de wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte aan Shanghai van 24 - 30 maart 2007.

2. (15-05) Het college gaat ermee akkoord dat de Rotterdamse Deken van de orde van advocaten zijn binnen- en buitenlandse gasten op de Rotterdamse Dekendagen eenmaal per twee jaar ontvangt in de collegekamer van het stadhuis. De buitenlandse gasten zijn dekens van bevriende regionale balies in o.a. België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje. De eerstvolgende ontvangst vindt plaats op zaterdag 2 juni.

3. (15-05) Het college heeft besloten om op dinsdag 15 mei het CHIO-bestuur een sponsordiner aan te bieden in de Burgerzaal van het stadhuis. Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) treedt hierbij op als gastheer.

4. (15-05) Het college heeft het 'formulier voor de kennisgeving van een incidentele festiviteit' (de zogenoemde kraskaart) vastgesteld. Met de kraskaart die voor tien festiviteiten geldt, kunnen horeca-ondernemers voortaan korter van te voren toestemming vragen om langer open te zijn en meer geluid te produceren.

5. (15-05) Het college gaat ermee akkoord dat op woensdag 13 juni van 15.00 tot 19.00 uur een ontvangst is in de Burgerzaal van stadhuis voor de bedrijfsleden van de Vereniging Vrienden van het NAi. Wethouder Karakus treedt hierbij op als gastheer. De ontvangst vloeit voort uit het Rotterdamse architectuurjaar.

6. (15-05) Het college gaat ermee akkoord dat op vrijdag 1 juni kamer 113 van het stadhuis beschikbaar wordt gesteld voor een overleg van een aantal Europese ministers die scheepvaart in hun portefeuille hebben. Organisator is het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Burgemeester Opstelten treedt op als gastheer. 7. (15-05) Het college heeft ingestemd met de reis van de burgemeester en mevrouw Opstelten van 25 t/m 29 mei naar Kuala Lumpur. Burgemeester Opstelten en zijn vrouw zijn uitgenodigd om deel te nemen aan en te spreken op het World Islamic Economic Forum (WIEF) en het WIEF Women Business Forum. Mevrouw Opstelten zal een programma volgen dat zich vooral richt op vrouwenemancipatie en arbeidsparticipatie, onderwijs, jeugdzorg en kinderopvang.

8. Het college gaat stelt de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar op woensdag 6 juni voor een bijeenkomst van ongeveer 100 medewerkers rond het thema "HR Optimaal".

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (15-05) Het college heeft besloten de statuten voor de Stichting Openbaar Onderwijs Rotterdam (SOOR) ter goedkeuring voor te leggen aan de provincie Zuid-Holland. Na goedkeuring door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland kunnen de statuten voor de oprichting van SOOR per 1 januari 2008 worden ondertekend. De gemeenteraad heeft in 2004 een motie (Erdal e.a.) aangenomen om het openbaar onderwijs in Rotterdam te verzelfstandigen. Begin 2005 is een stappenplan vastgesteld dat begin 2006 heeft geleid tot het principebesluit tot verzelfstandiging per 1 januari 2008. In dat stappenplan stonden ook een aantal ijkmomenten. Het eerste ijkmoment werd op 15 februari met de gemeenteraad besproken. Het college heeft nu besloten om ook het tweede ijkmoment aan de gemeenteraad voor te leggen.

2. (15-05) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten Rotterdam voor te dragen als gaststad voor de 4e internationale Childfriendly Cities Conference in het najaar 2008. Het Childfriendly Cities netwerk heeft tot doel om op lokaal bestuursniveau structureel aandacht te geven aan belangen van kinderen en gezinnen. Het onderwerp sluit aan bij de collegeprioriteit "kindvriendelijke wijken". Het Europese netwerk Childfriendly Cities is in 2000 gestart vanuit Italië. Het Europese netwerk heeft iedere twee jaar een driedaags congres.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (15-05) Het college heeft kennis genomen van het plan van aanpak: "Groenjaar 2008, Rotterdam is groener!" In het coalitieakkoord 2006-2010 is het jaar 2008 uitgeroepen tot het Groenjaar. Rotterdam is een stad met een behoorlijke oppervlakte groen per inwoner, maar wordt niet als groene stad ervaren. Doel van het Groenjaar is dit te veranderen door onder meer inwoners, ondernemers en mensen die werken in Rotterdam te stimuleren om initiatieven te nemen om het groen te gebruiken, te beleven en er respectvol mee om te gaan. Het college heeft besloten het plan van aanpak ter kennisname naar de gemeenteraad te sturen.

2. (15-05) Het college heeft besloten op korte termijn 60 hectare van de Oranjebuitenpolder in te richten op basis van het masterplan dat samen met de Provincie Zuid-Holland, de Stadsregio Rotterdam, de Stichting Zuid-Hollands Landschap en het Hoogheemraadschap van Delfland is opgesteld. Het totale programma telt 265,4 hectare en bevat onder meer water, gras, bos en ruimte voor een toeristische recreatieve voorziening.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (15-05) Het college verklaart de bezwaren tegen een voorbereidingsbesluit voor gronden aan de President Rooseveltlaan ongegrond. Het voorbereidingsbesluit maakt het mogelijk een baggerdepot te realiseren.

2. (15-05) Het college heeft besloten de bezwaren tegen een voorbereidingsbesluit voor gronden nabij het Proveniersplein ongegrond te verklaren. Door het voorbereidingsbesluit wordt de integrale overkapping van het Centraal Station mogelijk gemaakt.

3. (15-05) Het college stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Dantestraat en de Catullusweg om de bouw van een woontoren, wijkbibliotheek, brede school en het Educatief Centrum Lombardijen mogelijk te maken.

4. (15-05) Het college stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Walenburgerweg om een woongebouw, twee scholen, diverse commerciële ruimten en parkeervoorzieningen te realiseren.

5. (15-05) Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan 'Bloemhof' vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 1 december 2006 tot en met 11 januari 2007 voor een ieder ter inzage gelegen.

6. (15-05) Het college heeft besloten tot vaststelling van de nota 'Stadskantoor, visie herontwikkeling'. Hiermee heeft het college het programma en de ruimtelijke randvoorwaarden vastgesteld. De herontwikkeling wordt met kracht doorgezet; marktpartijen worden geconsulteerd teneinde hun visie op de ontwikkeling te bezien. Het stadskantoor wordt in 2008 leeg opgeleverd, waarna de sloop van de niet-monumentale delen begint. Medio 2012 wordt een interessant architectonisch gebouw in een aantrekkelijke stedelijke omgeving opgeleverd. Het biedt dan plaats aan detailhandel, Stadswinkel XL, gemeentelijke kantoren en een aanzienlijk aantal (starters)woningen.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (15-05) Het college heeft een nieuw besluit genomen over de terugvordering van te veel betaald wachtgeld aan een medewerker. De aanleiding hiervan was de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep inzake terugvordering.

2. (15-05) Het college heeft besloten het bezwaar inzake het ontslag van een medewerker bij de afdeling Gezondheidsbevordering van de GGD ongegrond te verklaren.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (15-05) Het college heeft voor een aantal rekesten besloten rechtvorderingen in te stellen voor een totaalbedrag van E 80.752,- op grond van de Algemene Bijstandswet en de invoeringswet Wet werk en bijstand.

Schriftelijke vragen

(15-05) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van de heer H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) inzake het achterblijven van de regionale woningbouwproductie.


---- --