Algemene Rekenkamer



Beloningen en ontslagregelingen rechterlijke macht

15-5-2007

De Algemene Rekenkamer publiceert vandaag het rapport Beloningen en ontslagregelingen rechterlijke macht.

Beloningen en ontslagregelingen bij de rechterlijke macht over het algemeen volgens het boekje

Hogere ambtenaren bij de rechterlijke macht zijn in 2005 over het algemeen volgens de regels beloond en ontslagen. Wel kunnen vooral bij het Openbaar Ministerie de regels beter worden toegepast. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde rapporten van de Algemene Rekenkamer Beloningen en ontslagregelingen rechterlijke macht.

Het onderzoek is uitgevoerd bij 63 ambtenaren bij de Hoge Raad, 275 bij het Openbaar Ministerie (OM) en 1179 bij de Rechtspraak. De Rekenkamer heeft onder meer onderzoek gedaan naar aanstelling(sbesluiten), beloningen, buitengewoon verlof, vergoedingen en de afkoop van verlof. In het algemeen zijn er geen structurele fouten gevonden en zijn er vrijwel geen onrechtmatige betalingen gedaan. De gemaakte fouten, soms ook in het nadeel van de betrokkenen, hebben in veel gevallen te maken met de verschillende interpretatie van regels op het gebied van onkostenvergoedingen en schadeloosstelling bij ontslag. In een aantal gevallen kunnen de fouten worden hersteld, of is dat reeds gebeurd. De minister zal maatregelen nemen om de onduidelijkheid in de regels weg te nemen.

Ter vergelijking: eerdere onderzoeken bij hogere Rijksambtenaren Vergeleken met eerdere onderzoeken naar beloningen en ontslagen van hogere ambtenaren is het aantal fouten bij de rechterlijke macht veel lager. In april 2005 publiceerde de Algemene Rekenkamer een onderzoek naar beloningen van 1510 ambtenaren. Hieruit bleek onder meer dat er onzorgvuldigheden waren met aanstellingsbesluiten, extra beloningen, toeslagen en vergoedingen. In mei 2006 verscheen een rapport over ontslagregelingen van 349 hogere ambtenaren bij het Rijk in 2004/2005. Hieruit bleek ook dat er tekortkomingen waren, soms formele fouten, die met het Koninklijk Besluit te maken hadden en een aantal maal was er sprake van financiële fouten bijvoorbeeld met gratificaties, doorbetaalde vergoedingen of er werd meer verlof afgekocht dan toegestaan.