Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 16 mei 2007

Jongeren gaan naar buitenland om iets van de wereld te zien

Ruim tweederde van de jongeren wil naar het buitenland voor betaald werk, stage of studie

'Iets van de wereld zien' is voor jongeren de belangrijkste reden om naar het buitenland te gaan. Op de tweede plaats willen ze naar het buitenland om iets te leren en op de derde plaats om ervaring op te doen. Vwo'ers willen de wereld zien en vmbo'ers willen geld verdienen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nationale Jeugdraad naar buitenlandse studie- of werkervaring van jongeren (596).

Land van voorkeur is de Verenigde Staten en daarna een Europees land zoals Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Frankrijk. Wat betreft werelddeel scoort Europa het beste. Noord-Amerika staat op de tweede plaats gevolgd door Azië, Afrika, Zuid-Amerika en tot slot Australië. Van de jongeren die al eerder in het buitenland zijn geweest, wil 74% opnieuw naar het buitenland. Van de jongeren die nooit eerder een studie- of werkervaring in het buitenland hadden, wil 66% graag naar het buitenland. De grootste belemmeringen om naar het buitenland te gaan, zijn geen geld hebben (1), achterlaten van familie of vrienden (2), niet kunnen combineren met school (3) of onvoldoende informatie over hoe je dit regelt (4).

De Nationale Jeugdraad vraagt regelmatig de mening van een vaste groep van 1000 jongeren verdeeld over 11 scholen, genaamd het Jeugdraadpanel. Het betreft een wetenschappelijk verantwoord instrument. Het panel bestaat uit scholieren uit het voortgezet en beroepsonderwijs en geeft suggesties voor alternatief en beter beleid.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht