Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 16 mei 2007

Flexibele en occasionele kinderopvang voor meer dan 2600 kinderen

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte investeert 2,7 miljoen euro, waarmee meer dan 2600 kinderen per jaar flexibel of occasioneel kunnen opgevangen worden in de gesubsidieerde sector. Hierdoor wordt een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van de flexibele en occasionele kinderopvang. Alle kinderopvangvoorzieningen worden door Kind en Gezin aangeschreven en kunnen zich kandidaat stellen om bijkomende flexibele en occasionele kinderopvangplaatsen te realiseren. De kinderopvangvoorzieningen hebben tot eind juni de tijd om hun aanvraag voor uitbreiding in te dienen. Vanaf september gaan de extra plaatsen van start.

De oproep kadert in het plan voor flexibele en occasionele opvang, dat Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte en haar collega van Sociale Economie Van Brempt eind maart 2006 opstarten. Flexibele kinderopvang is nodig voor mensen die werken in shiften of tijdens weekenddagen zoals winkelpersoneel, verpleegkundigen, postbodes,... Occasionele kinderopvang is vooral nodig voor mensen die werk zoeken en hierdoor tijd moeten hebben om te solliciteren, een opleiding te volgen,... en dus soms opvang voor hun kinderen nodig hebben.


- Via 426 plaatsen voor occasionele opvang kunnen kinderdagverblijven en initiatieven voor buitenschoolse opvang 1704 kinderen opvangen voor gezinnen die om bepaalde redenen (bv. opleiding, crisissituaties,...) en voor een kortdurende periode opvang zoeken.


- Via urenpakketten flexibele opvang krijgen kinderdagverblijven en initiatieven voor buitenschoolse opvang 31.800 extra personeelsuren (voor circa 800 kinderen). Voorwaarde is dat ze vroeger opengaan (minstens vanaf 6.30u) of later openblijven (minstens tot 18.30u) of opvang aanbieden boven op het vereiste aantal openingsdagen. Niet elk kinderdagverblijf of initiatief buitenschoolse opvang moet die uren exact opvolgen, dit kan bekeken worden in een samenwerkingsverband en in functie van de noden en behoeften.)


- Via 48 ploegplaatsen kunnen kinderdagverblijven 96 kinderen opvangen, voor een groot deel buiten de normale openingsuren vallen en beschikbaar voor ouders met atypische werkuren.

De kostprijs van kinderopvang in de gesubsidieerde sector is afhankelijk van het inkomen van de ouder(s).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte Tel: 02 552 64 00
GSM: 0476 32 30 30
Email: persdienst.vervotte@vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1179288016673