NMBS

Antwerpen-Centraal staat voortaan voor tijdwinst

18/05/2007

Commercieel centrum met 65 winkels opent vandaag haar deuren

Vandaag opent de NMBS-Holding het nieuw commercieel centrum in het station van Antwerpen-Centraal. Dit centrum met 65 winkels biedt reizigers en omwonenden, dankzij een uitgekiende mix van diensten en winkels, de mogelijkheid om kostbare tijd te winnen. Dit concept zal model staan voor de verdere ontwikkeling van andere stations in de toekomst.

Vandaag werd in aanwezigheid van de Burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens en de Gedelegeerd Bestuurder van de NMBS-Holding Jannie Haek het winkelcentrum van Antwerpen-Centraal geopend. Dit winkelcomplex in het Antwerpse station geeft aan de stationsbuurt en aan Antwerpen een nieuwe levendige stadskern. Het zal reizigers en omwonenden, dankzij een uitgekiende mix van diensten en winkels, de mogelijkheid bieden om kostbare tijd te winnen.

Dit concept waarbij de ideale mix tussen werken, wonen, reizen, ontspannen en winkelen wordt gezocht, zal in de toekomst model staan voor andere stations.
Grote troef zijn de zeer ruime openingstijden, zeven dagen op zeven. Dit maakt de winkelgalerij uniek in zijn soort en aantrekkelijk voor een heel divers publiek. Bovendien draagt de continue bedrijvigheid bij tot het veiligheidsgevoel in en rond het station.

Georganiseerde tijdwinst
In onze vaak jachtige samenleving volgen activiteiten elkaar snel op of moeten worden gecombineerd. Juist op dit vlak zal de nieuwe visie op stations een enorme meerwaarde bieden. Door functies te bundelen kunnen mensen tijdens hun verplaatsingstraject activiteiten combineren, naadloos doen aansluiten en zo tijd winnen. Een kostbaar goed voor velen.

s Ochtends te voet, per fiets, met de bus of met de wagen naar het station. Snel het wasgoed afgeven, een krant en een koffie kopen en de trein op. Eenmaal aan boord rustig de krant lezen om daarna ontspannen aan de dagtaak te beginnen. Bij terugkeer in het station nog een paar boodschappen doen en de gestreken hemden afhalen. Reistijd wordt nuttige tijd, gewonnen tijd.

Voor buurtbewoners wordt het station een perfecte aanvulling op hun winkelaanbod. Voor andere bezoekers zullen de diensten en handelszaken het station veraangenamen, er een gezellige plek van maken waar men graag eens binnenloopt om er de sfeer op te snuiven.

Tweederde van de 200 miljoen reizigers van de NMBS stapt in of uit de trein in één van de 37 stations beheerd door de NMBS-Holding. Door dit concept van de georganiseerde tijdwinst verder uit te bouwen, zal reistijd per trein nog meer voordelen bieden ten opzichte van andere vervoersmodi.

De ervaring met de winkelgalerij in Brussel-Zuid leert bovendien dat een uitgebouwd commercieel winkelaanbod ruim 30% niet-reizigers naar het station brengt.

Zeer verscheiden mix met schitterend karakter
Treinreizigers zijn een interessante doelgroep voor handelaars. Ze vormen gemiddeld een koopkrachtig en goed opgeleid publiek. Met ruime openingstijden en een brede waaier aan diensten en producten spelen de handelaars van het winkelcentrum in Antwerpen-Centraal in op hun specifieke verwachtingen. Louter commerciële activiteiten bestaan er naast diensten of sociaal-economische projecten. Zo is er een fietspunt in de stationsparking in opstartfase en opent er in juni nog een strijkatelier in de stationshal.

De Antwerpse stationsbuurt is bovendien wereldwijd gekend voor haar diamanthandel. Tientallen juwelenwinkeltjes die decennialang onder de centerbogen waren geïnstalleerd, hebben een nieuw onderkomen gevonden in de winkelgalerij. Ze geven het winkelcentrum letterlijk een schitterend karakter. Deze aanwezigheid zal op zich ook een specifiek en breed (internationaal) publiek aantrekken.

Aan het uiteinde van de nieuwe winkelgalerij, aan de tweede stationstoegang in de Kievitsbuurt die eind 2007 in gebruik wordt genomen, zijn ook nog een aantal handelszaken gepland: een krantenwinkel, horeca, autoverhuur en zelfs een incheckbalie met business lounge voor een nog te bepalen luchthaven.

Opendeurweekend
Dit weekend organiseert de NMBS-Groep het evenement Onder Antwerpen. Zowel zaterdag als zondag tussen 9 en 18 uur kunnen geïnteresseerden een gratis treinrit door de nieuwe spoortunnel van de noord-zuidverbinding rijden. Tegelijkertijd zullen de bezoekers kunnen kennismaken met het nieuwe winkelcentrum.

In de grote stationshal zijn er tentoonstellingen en filmprojecties over de werken te bekijken. Er zal ook info te verkrijgen zijn over het jobaanbod van de NMBS-Groep. In het station en op het Astridplein is animatie voor groot en klein gepland. Afspraak voor deze feestelijke gebeurten aan de ingang Pelikaanstraat vlakbij de hoofdingang van Antwerpen-Centraal.