Te veel burgerslachtoffers in Afghanistan

GroenLinks

18 mei 2007

GroenLinks is ernstig verontrust over het grote aantal burgerslachtoffers dat valt tijdens luchtaanvallen in Afghanistan. Mogelijk zijn ook Nederlandse F16's hier verantwoordelijk voor. Het kabinet moet zich hard maken voor het terugdringen van burgerslachtoffers. Daarom de volgende kamervragen:

Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de ministers van Buitenlandse zaken en Defensie inzake grote aantallen dodelijke slachtoffers bij luchtaanvallen in Afghanistan1.


1. Bent u bekend met de berichtgeving over de recente luchtaanvallen met grote aantallen dodelijke slachtoffers in o.m. de provincies Herat, Helmand en Kandahar in Afghanistan? Wie hebben die operaties uitgevoerd? Hoeveel dodelijke slachtoffers en gewonden zijn daarbij gevallen? Hoeveel daarvan zijn gewone burgers, en hoe heeft u dat geverifieerd? Welke materiële schade is daarbij voorts berokkend?


2. Welke maatregelen ter vergoeding van de schade van de slachtoffers worden getroffen?


3. Kunt u aangeven hoeveel andere luchtaanvallen er door OEF en ISAF sinds de aanvang van de ISAF-operatie Achilles in Afghanistan zijn uitgevoerd? Wie hebben die operaties uitgevoerd? Hoeveel dodelijke slachtoffers en gewonden zijn daarbij gevallen? Hoeveel daarvan zijn gewone burgers, en hoe heeft u dat geverifieerd?


4. Zijn bij deze luchtaanvallen met dodelijke slachtoffers Nederlandse militairen ingezet? Zoja, bij welke?


5. Wordt de Nederlandse luchtmacht ingezet bij de uitvoering van OEF-operaties? Zoja, bent u bereid elke deelname aan OEF-operaties met een hoog risico op burgerslachtoffers onmiddellijk te staken?


6. Bent u bekend met de zorgen die de Duitse minister van Defensie plaatst bij de grote aantallen burgerslachtoffers veroorzaakt door internationale troepen in Afghanistan?


7. Bent u eveneens bereid op het hoogste niveau bij de VS, NAVO en ISAF uw bezwaren te uiten tegen luchtaanvallen met een hoog risico op burgerslachtoffers? Bent u bereid uw treurnis over de schade en een harde veroordeling daarvan uit te spreken bij de Afghaanse autoriteiten?


8. Wat voor gevolgen kan de motie van het Afghaanse Hogerhuis, die oproept tot staking van de gevechtshandelingen door internationale troepen die burgerslachtoffers veroorzaken, volgens u hebben voor de democratische legitimiteit van continuering van dergelijke gevechtshandelingen?


9. Bent u bereid deze vragen met spoed binnen uiterlijk een week te beantwoorden?