Ingezonden persbericht


Mechatronica 2007: Van idee naar project

* de weg van een idee naar de realisatie van een product *

Al twee jaar vindt het jaarlijkse Mechatronica Congres & Expo plaats. Zo'n 150-200 beslissers uit de Nederlandse maakindustrie wisselen daar kennis en ideeën uit op het gebied van succesvolle samenwerking in Mechatronica: hoe pak je dat aan en hoe geef je dat vorm? In 2006 stond de kennisintensieve samenwerking van uitbesteders met hun toeleveranciers centraal in het programma. Het meest succesvolle samenwerkingsproject ontving de 1e Mechatronica Award uit handen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Mechatronica2007, 22 mei in Eindhoven
In 2007 is het thema van het congres: Wat is de weg van een idee naar de realisatie van een product. Er zal worden ingezoomd op projecten en initiatieven die deze weg laten zien en waar alle facetten van het vercommercialiseren van een idee aan bod komen. Projecten zoals CPIM en IRIS en het Programme for High Tech Systems leveren hieraan een belangrijke bijdrage.

In het Collaborative Product Innovation in Manufacturing (CPIM) project, geïnitieerd door de BOM en het Telematica Instituut, werken Assembleon, FEI Electron Optics en Philips Medical Systems aan de eindfabrikantzijde, en Bosch Rexroth, CCM, Frencken Mechatronics, NTS, Pemstar, Prodrive en Sioux aan de toeleverancierzijde samen aan nieuwe vormen van ketensamenwerking.

Het IRIS project is gericht op het op afstand bieden van 'services', in het bijzonder het inbedrijfstellen, diagnosticeren en onderhouden van complexe high tech- en productie systemen, alsmede "remote assistence" voor complexe apparatuur. .Deze services omvatten zowel gecentraliseerde 'remote' diagnose en reparatie als gedecentraliseerde 'self' diagnose en reparatie.

Het "Programme for High Tech Systems" (HTS) geeft een krachtige, tijdelijke impuls aan de innovatie binnen de Nederlandse hightech machinebouw- en systeemsector. HTS bundelt en richt de kennisontwikkeling middels toponderzoek. Daarnaast verspreidt HTS kennis op het gebied van productietechnologie.HTS is een samengaan van de oorspronkelijke initiatieven: "Institute for Precision Systems" (de voortzetting van het IOP Precisietechnologie) en het "Dutch Manufacturing Institute" (geïnitieerd door werkgeversverenigingen en ontwikkelingsmaatschappijen in Zuid-Nederland).

De elementen van Mechatronica 2007
Het jaarlijkse Mechatronica Congres & Expo is in haar derde jaar wederom gegroeid. Niet alleen in haar ambitie om een kwalitatief hoogwaardig programma te brengen maar ook in het aantal aanpalende activiteiten tijdens dit evenement. In 2006 is al de Award toegevoegd en de ronde tafel gesprekken. In 2007 versterken de volgende activiteiten het programma en de netwerkfocus van het event: Mechatronica Career Day, een heuse rechtzaak waarbij een OEM-er en een Toeleverancier tegenover elkaar staan en hun standpunten moeten verdedigen. Hierbij worden zij elk bijgestaan door 2 getuigen. De Rechter velt zijn oordeel aan de hand van de publieksjury . In 2007 natuurlijk ook weer een hoogwaardig programma welke bestaat uit 3 plenaire blokken en interactieve sessies in de middag op en rondom de expo. Het Mechatronica Programma wordt afgesloten met de uitreiking van de Machatronica Award 2007 op de Expo.

Mechatronica Career Day
De technische banenmarkt roept om technische toptalenten. Om deze talenten in contact te brengen met de meest interessante werkgevers in high tech wordende de betrokken onderwijsinstellingen betrokken bij het event. Mechatronica bedrijven zullen hun bedrijf presenteren en hun loopbaanperspectieven op de Expo van het Mechatronica Event Voor de Mechatronica Career Day worden studenten, postdocs en afstudeerders van de 3 TU's, HBO en MBO en andere uitgenodigd kennis te komen maken met de kennisintensieve maakindustrie.

Mechatronica Award
In 2006 is voor het eerst de BOM Mechatronica Award uitgereikt aan het voor de markt meest aansprekende, innovatieve Mechatronica project. Winnaars waren 2 toeleverancier, Sioux Embedded Systems en de NTS-Group, die samen met FEI Company de table top microscoop Phenom hebben ontwikkeld. Net als in 2006 wordt tijdens Mechatronica 2007 wederom de Mechatronica Award uitgereikt. Om in aanmerking te komen voor de Mechatronica Award dient het samenwerkingsproject vooral aan te tonen dat samenwerking in Mechatronica voordelen biedt en nieuwe revenu stromen kan genereren. Het project dient uitvoerbaar te zijn binnen een tijdbestek van 1 jaar en een positieve bijdrage te leveren aan het imago van het bedrijf. Het gaat dus uiteindelijk om 2 winnaars die samenwerken en lef hebben getoond. Onder leiding van een deskundige jury zullen de kandidaten worden beoordeeld. De genomineerden zullen al vooraf aan het congres bekend worden gemaakt. Zij mogen zich in het plenaire ochtendprogramma aan het publiek van Mechatronica 2007 presenteren waarna een publieksstemming zal plaatsvinden. Jury en publiek bepalen beide voor 50% wie de uiteindelijke winnaars worden. Aan het einde van de dag op 22 mei zullen de Mechatronica Award winnaars bekend worden gemaakt.

Mechatronica, een breed technologiegebied
Mechatronica is een breed technologiegebied, gebaseerd op het ontwerpen van bewegende systemen door technologische disciplines als werktuigbouw, elektronica en computertechniek te combineren. Hogere mate van precisie en verdere miniaturisatie zijn sleutelwoorden.

Voor meer informatie kijk op www.mechatronica-event.nl

Over WE ARE:
WE ARE BV is organisator van hoogwaardige congressen in de ICT markt en de High Tech markt (materiaaltechnologie, maak- en procesindustrie). De congressen van WE ARE behandelen innovatieve toepassingen en innovatieve technologieën met een commercieel marktpotentieel. Tijdens deze congressen worden partijen op managementniveau bij elkaar gebracht omdat innovatie begint bij strategie en visie. In dat opzicht noemt WE ARE BV zich -the business enabler-. Naast Congressen in Nederland organiseert WE ARE BV ook congressen in België en Duitsland

Over de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en NV Industriebank LIOF: BOM en LIOF geven uitvoering aan het Make IT programma. Doelstelling van dit programma is de concurrentiekracht van de Nederlandse maakindustrie te versterken door het bevorderen van kennisintensieve samenwerking van uitbesteders met hun toeleveranciers. Door deelname aan uitdagende samenwerkingsprojecten kunnen de toeleveranciers zich ontwikkelen in de richting van krachtige (applicatie) mainsuppliers. De Nederlandse economie en met name het industriële MKB zal daardoor aanzienlijk worden versterkt.

noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht