Provincie Limburg

College van Gedeputeerde Staten bezoekt zorginstellingen in Noord-Limburg

Dinsdag 22 mei vindt het eerste werkbezoek van het College van Gedeputeerde Staten in de nieuwe coalitieperiode plaats. Het gaat om een bezoek aan een drietal zorginstellingen in Noord-Limburg. Het bezoek wordt afgesloten met een discussie over het gebruik van alcohol en drugs met leerlingen 3 VMBO van het Raayland College in Venray. Het provinciebestuur wil met het nieuwe coalitieakkoord Investeren en Verbinden permanent luisteren naar wat er leeft in Limburg. In dat kader zullen de wekelijkse GS-vergaderingen de komende jaren regelmatig gecombineerd worden met een werkbezoek. Het eerste werkbezoek vindt plaats in het kader van het programma investeren in mensen.

Zorgboerderij Wienes Plaats in Hegelsom
s Ochtends vergadert het College van Gedeputeerde Staten bij Zorgboerderij Wienes Plaats in Hegelsom. Na deze vergadering krijgen de collegeleden een rondleiding. Wienes Plaats is één van de eerste zorgboerderijen in Limburg. Het biedt zowel dagbesteding aan meervoudig, ernstig gehandicapte mensen als aan ouderen. In 2004 heeft het provinciaal bestuur een investeringssubsidie aan de zorgboerderij verleend.

Hospice Zenit in Venray
Daarna bezoekt het College van Gedeputeerde Staten Hospice Zenit in Venray. Een hospice biedt mensen in hun laatste levensfase een vervangend thuis aan. Hier wordt palliatieve (letterlijk verzachtende) zorg verleend in een zo huiselijk mogelijke omgeving. De Provincie Limburg heeft in de afgelopen jaren diverse hospices, waaronder ook Hospice Zenit, gesubsidieerd. Gedeputeerde Odile Wolfs verrichtte de opening van Hospice Zenit op 17 maart 2006.

Thuiszorg Noord-Limburg
s Middags staat Thuiszorg Noord-Limburg in Venray op het programma. Er wordt gestart met een inleiding door de heer Wiel Ploegman, lid raad van bestuur van Proteion Thuis. Daarna vindt een ronde tafelgesprek plaats. Het gesprek zal gaan over de regionale ontwikkelingen in de thuiszorg en over nieuwe vormen van samenwerking en innovaties in de zorgketen. Een bijzonder project van Thuiszorg Noord-Limburg is het project Videocommunicatie. Hiermee kunnen cliënten en hun mantelzorgers op ieder gewenst moment van de dag via videobeeld communiceren en professionele hulp raadplegen.
Voor dit project heeft Thuiszorg Noord-Limburg in 2005 provinciale subsidie gekregen. Tot slot wordt er gesproken over de gevolgen (kansen en bedreigingen) van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Verslavingszorg Jeugd
Aan het eind van de middag vindt er bij het Raayland College in Venray een discussie plaats met leerlingen van 3 VMBO over alcohol- en drugsgebruik. Tevens zullen medewerkers van het drugspreventieproject CHECK (GGZ-groep Noord- en Midden Limburg en GGD Noord-Limburg) een presentatie geven. Het project CHECK richt zich op jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Het onderwijs speelt in het drugspreventieproject een grote rol. De Provincie Limburg heeft stevig geïnvesteerd in de start van het project in de gemeente Bergen. Daarna heeft de gemeente Bergen het project structureel overgenomen en hebben alle gemeenten in Noord-Limburg het initiatief inmiddels omarmd.

21-5-2007 14:31