Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

Bezoek van Salif Sodré uit Burkina Faso aan Kinderpostzegels Salif Sodré

Salif Sodré, coördinator bij de organisatie dsf uit Burkina Faso bracht op 6 maart jl. een bezoek aan Kinderpostzegels. Hij verzorgde in Nederland op 10 maart een lezing tijdens de landelijke dag van het Burkina Faso Platform.
'Programme de Promotion des Droits de l'Enfant au Yatenga', een project dat door Kinderpostzegels gesteund wordt, kwam op de lezing uitgebreid ter sprake. Het in 1997 opgerichte dsf ontplooit activiteiten om het onderwijs voor alle kinderen in de provincie Yatenga te verbeteren. Onderwijs is immers een fundamenteel kinderrecht en de basis van elke ontwikkeling.

Begin 2004, bij de start van het programma pdde, bleek uit onderzoek dat slechts 40% van de kinderen in dit gebied naar school gaat. Een schrijnend laag aantal. Kinderen op school in Burkina Faso Dit komt onder andere doordat veel kinderen geen geboortebewijs hebben dat nodig is om onderwijs te kunnen volgen. Ook zijn veel kinderen slachtoffer van kinderhandel.

dsf geeft voorlichtingsbijeenkomsten, radio-uitzendingen en film- en theatervoorstellingen en probeert zo ouders ervan te doordringen hun kinderen naar school te sturen in plaats van uit werken of -erger nog- ze te verhandelen. Daarnaast werkt dsf onder meer aan bijscholing van de onderwijzers. Inmiddels zijn er al 45 dorpen waarin de activiteiten plaatsvinden. Nu, ruim drie jaar later, gaan maar liefst 8.350 kinderen naar school, ruim 2.500 meer dan bij de start van het programma. Dankzij een bijdrage van Kinderpostzegels is het dsf bovendien gelukt de opnamecapaciteit van enkele scholen te vergroten door avondonderwijs te geven. Vooral kinderen tussen de 9 en 15 jaar die graag willen leren lezen en schrijven, maar te oud zijn voor instroom in de laagste klas van het basisonderwijs, bezoeken de avondlessen. In 2006 waren dat er zo'n 200. Speciaal voor deze sterk gemotiveerde kinderen is het lesmateriaal aangepast aan hun leeftijd en belevingswereld. Ook in 2007 blijft Kinderpostzegels de activiteiten van dsf steunen.