Verwey-Jonker Instituut en ECORYS werken samen aan vitalere wijken

22.05.2007 / 10:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ecorys

Ecorys

Verwey-Jonker Instituut en ECORYS zijn een partnerschap aangegaan voor het verbeteren van het leefklimaat in de meest kwetsbare wijken van Nederland. Deze samenwerking past in het streven van het kabinet om een impuls te geven aan het wonen, werken, leren en participeren van burgers in achterstandswijken. De organisaties gaan gezamenlijk publieke en private partijen ondersteunen bij de aanpak van gebiedsgerichte stedelijke ontwikkeling.

Om deze omslag te maken zijn burgers en ondernemers, samen met onder meer de overheden, woningcorporaties, bedrijven, scholen, welzijnsinstellingen en politie samen aan zet. Een effectieve wijkaanpak staat of valt immers met de kunst van het koppelen: van de versterking van jeugd en opvoeding, integratie en emancipatie, wonen en leefbaarheid, cultuur en sociale samenhang, veiligheid en criminaliteit, werk en inkomen, en niet in het minst bedrijvigheid en ondernemerschap. Veel gemeenten zijn al jaren stevig bezig en zoeken naar de echte doorbraken. Verwey-Jonker Instituut en ECORYS bieden samen de benodigde ondersteuning om die te bereiken: te weten komen wat er echt speelt in wijken, leren van wat wél werkt, het effectief benutten en organiseren van aanwezige ervaring en benodigde samenwerking en het inzetten van sociaal supervisoren. De oplossingen die het Verwey-Jonker Instituut en ECORYS ontwikkelen, komen voort uit een jarenlang opgebouwde ervaring, de gecombineerde kennis van samenlevingsopbouw, ruimtelijke ontwikkelingen en sociaal-economisch processen.

Het Verwey-Jonker Instituut, gevestigd in Utrecht, onderzoekt en ontwikkelt manieren om de sociale en maatschappelijke kwaliteit bij de stedelijke ontwikkeling duurzaam te verhogen. Met bijna veertig onderzoekers en vijftien jaar ervaring speelt het instituut landelijk en internationaal een toonaangevende rol met onderzoek, advies en innovatie op een breed sociaal-maatschappelijk terrein.

ECORYS (Rotterdam) is expert in onderzoek, advies en procesbegeleiding op gebied van sociaal-economische en ruimtelijke ontwikkelingen. Bij ECORYS, dat sinds 1929 bestaat, werken wereldwijd ca. 550 professionals aan maatschappelijke vraagstukken van publieke, private en not-for-profit opdrachtgevers.