Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2007

Keuzehulp voor screening op Downsyndroom gelanceerd 22 mei 2007

Vanaf vandaag is op de website kiesBeter.nl de keuzehulp prenataal onderzoek Downsyndroom beschikbaar. Met de keuzehulp kunnen zwangere vrouwen afwegen of zij wel of geen onderzoek laten uitvoeren naar de kans op een kind met Downsyndroom. De keuzehulp wordt geïntroduceerd tijdens de eerste landelijke conferentie over pre- en neonatale screeningen, een initiatief van het RIVM en de Nederlandse Associatie voor Community Genetics (NACG).

De keuzehulp laat zwangere vrouwen nadenken over onderwerpen die belangrijk kunnen zijn bij de keuze over prenataal onderzoek en zet redenen voor en tegen prenataal onderzoek op een rij. De informatie in de keuzehulp helpt bij de voorbereiding op een gesprek met de verloskundig hulpverlener (verloskundige, gynaecoloog of huisarts). De keuzehulp is ontwikkeld door TNO, de afdeling Medische Besliskunde van het LUMC, het Erfocentrum, de VSOP en de diverse beroepsgroepen (NVOG, VKGN, NHG, KNOV). De keuzehulp is gefinancierd door ZonMw en het ministerie van VWS. De keuzehulp is te vinden binnen de rubriek medische informatie en dan keuzehulpen op http://www.kiesbeter.nl/.

Het RIVM is sinds 2006 verantwoordelijk voor de coördinatie van de landelijke bevolkingsonderzoeken en screeningen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de pre- en neonatale screeningen en de bevolkingsonderzoeken naar borst- en baarmoederhalskanker. Hiertoe is in 2006 het Centrum voor Bevolkingsonderzoek opgericht. Per 1 januari 2007 hebben grote veranderingen plaatsgevonden in de pre- en neonatale screeningen. Zo is de hielprikscreening uitgebreid van drie naar zeventien aandoeningen. Voor het uitvoeren van de prenatale screening naar Downsyndroom en de 20 wekenecho is een vergunning verplicht gesteld. Deze vergunningen zijn verstrekt aan acht regionale screeningscentra in Nederland. Deze centra bewaken de kwaliteit van de uitvoering. Tijdens de conferentie over pre- en neonatale screeningen wordt onder andere gesproken over hoe om te gaan met informatie die niet tot het doel van de screening behoort, maar wel gevonden wordt.

EINDE BERICHT

Noot voor de reactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Verheij, afdeling communicatie van het RIVM, (030) 274 40 82. Meer informatie op prenatale en neonatale screeningen: www.rivm.nl/pre-en-neonatale-screening
Het volledige programma van de conferentie is te vinden op www.rivm.nl/pre-en-neonatale-screening/conferentie

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971