Gemeente Oisterwijk

blijft voorlopig aan Oirschotseweg Moergestel
22-05-2007
Apotheek De Stroom blijft voorlopig aan Oirschotseweg Moergestel

Het college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk heeft besloten dat apotheek De Stroom voorlopig aan de Oirschotseweg 2 in Moergestel gevestigd blijft. Dit ondanks het feit dat het bestemmingsplan op dit moment geen ruimte biedt voor een apotheek. De reden voor dit collegebesluit is dat er concreet zicht op legalisatie van apotheek De Stroom bestaat. Deze apotheek zal in de toekomst namelijk naar een medisch centrum op de plaats van het Antoniushuis verhuizen. Hiermee wijst het college het verzoek af van mevrouw Hamelijnck, apotheker in het centrum van Moergestel, om op te treden tegen deze situatie.

Voorgeschiedenis

Tot voor kort verstrekte huisarts Terwindt geneesmiddelen vanuit zijn praktijk aan de Oirschotseweg 2 in Moergestel. Door een wijziging in de Wet Geneesmiddelenvoorziening mogen huisartsen geen geneesmiddelen meer verstrekken. Dat mag alleen via een zelfstandige apotheek. De huisarts heeft daarom een apotheek opgericht aan de Oirschotseweg 2, die gerund wordt door een ander, het bedrijf Sofa.

Bestemmingsplan

Ondanks het feit dat er ruimtelijk niets veranderd is (geen verbouwing, geen extra verkeer) laat het bestemmingsplan de apotheek niet toe. Dit omdat de apotheek gerund wordt door een ander dan de bewoner van Oirschotseweg 2. Mevrouw Hamelijnck, apotheker in het centrum van Moergestel, heeft in 2005 een verzoek om handhaving van deze situatie ingediend.

Geen handhaving door zicht op legalisatie

Het college van Oisterwijk was in eerste instantie niet van plan om tegen deze situatie op te treden, vanwege de bijzondere omstandigheid dat er concreet zicht op legalisatie was. De apotheek en de huisarts aan de Oirschotseweg 2 zijn namelijk van plan te verhuizen naar een medisch centrum ter plaatse van het Antoniushuis. Het college had daarom een tijdelijke vrijstelling verleend aan apotheek De Stroom (op basis van artikel 17 Wet Ruimtelijke Ordening), totdat deze zou verhuizen.

Toch handhaving
Mevrouw Hamelijnck heeft een zienswijze tegen de tijdelijke vrijstelling ingediend. Het college heeft deze zienswijze gegrond verklaard op advies van de onafhankelijke commissie voor bezwaar- en beroepschriften. Dit omdat apotheek De Stroom niet voldoende concreet kon bewijzen dat er zicht op legalisatie (door verhuizing) was. De samenwerkingsovereenkomst tussen de eigenaar van Raadhuisstraat 32 (Antoniushuis) en de huisarts en de apotheker bood niet voldoende zekerheid dat er op den duur verhuisd zou worden. Het college besloot dus toch te handhaven.

Definitief besluit

Tegen deze beslissing hebben huisarts Terwindt en apotheek De Stroom beroep ingesteld. Inmiddels zijn er wel voldoende objectieve en concrete gegevens voorhanden, die bevestigen dat de apotheek aan de Oirschotseweg daar slechts tijdelijk gevestigd zal zijn. Er zijn nu een huurovereenkomst, een bouwvergunning eerste fase voor de nieuwbouw aan de Raadhuisstraat 32 en een sloopvergunning voor het huidige gebouw. Naar verwachting start de nieuwbouw nog dit jaar. Het college heeft daarom op 15 mei 2007 besloten de vrijstelling van het bestemmingsplan (ex artikel 17 WRO) voor 3 jaar te verlenen. Het handhavingsverzoek van mevrouw Hamelijnck en haar zienswijze zijn daarmee afgewezen.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyDisclaimer Colofon