VVD


22-5-2007

VVD eurofractie wil EU-songfestival

VVD-europarlementarier Toine Manders, Henk Krol (Gaykrant) en Sandra Reemer werken aan het idee om een EU songfestival te organiseren.

Dit songfestival zou dan moeten plaatsvinden in het Europese Parlement, en daar kunnen dan alleen afvaardigingen uit de EU lidstaten in hun eigen taal aan deelnemen. Het evenement zou bij voorkeur moeten plaatsvinden op 9 mei, de dag van Europa. Het doel is vooral om Europa dichter bij de burgers te brengen en om tijdens het evenement ook informatie te verstrekken over de EU.

Henk Krol en Sandra Reemer willen het graag als een alternatief van het huidige Eurovisiesongfestival zien. Toine Manders denkt eerder aan een op zichzelf staand gebeuren met louter als doel om de kijkers de Europese Unie meer met het hart te laten beleven. Toine Manders: "Europa is niet alleen een economisch project waar het draait om de Euro en de interne markt. Europa is cultuur, sport, welvaart maar vooral vrede!" Diverse contacten hebben al plaats gevonden om af te tasten of er draagvlak bestaat bij sponsoren, uitzendgemachtigden en de Europese instellingen.

Naast het idee van een EU-songfestival heeft Toine Manders ook het idee opgevat om in diverse sectoren de grootste Europeaan van het jaar te kiezen. Ook pleit hij al jaren voor een separate EU voetbalcompetitie met jaarlijkse play-offs in Brussel voor degradatie en promotie uit en naar de nationale competities.