22.05.2007 / 11:19 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hvv

Hvv

Video: Gouden ster ook op shirt HVV

Video Beeldmateriaal:

pubstr.datiq.net/perssupport/hvv.wmv

In navolging van Ajax, PSV en Feyenoord, zal ook het Haagse HVV vanaf volgend seizoen een gouden ster van maximaal twee centimeter doorsnede op het clubtenue dragen. Een gouden ster staat voor tien behaalde landstitels.

Op 31 mei 1914 behaalde HVV dankzij een goal van Guus de Serière in de laatste minuut tegen Vitesse (2-1) zijn tiende en laatste landstitel. Met PSV (1986-1989) deelt HVV het unieke record van vier landskampioenschappen op een rij (1900-1903). De Hagenaars pakten in 1903 ook de 'dubbel'.

In andere Europese competities, zoals in Italië, Duitsland, Turkije en Zweden, is een vergelijkbaar sterrensysteem in gebruik. Ajax (29 titels) en PSV (twintig) mogen twee sterren op hun shirt plaatsen. Feyenoord (veertien keer landskampioen) moet het, net als HVV, doen met één ster.

HVV, opgericht in 1883, is één van de oudste voetbalverenigingen van ons land en was in 1889 één van de oprichters van de huidige KNVB. Na een start op het Malieveld speelt de club al ruim honderd jaar (sinds 1898) op het terrein 'De Diepput', een unicum in de Nederlandse sportgeschiedenis. Op De Diepput werden in 1907 (tegen de Engelse amateurs) en 1908 (tegen Zweden) twee interlands gespeeld. De 'Leeuw van Wassenaar' zoals de bijnaam van HVV in de gloriedagen luidde, leverde 23 internationals. Sinds 1983 mag de Haagse Cricket & Voetbalvereniging, waar HVV onderdeel van uitmaakt, het predikaat 'Koninklijke' dragen.

Een nieuwe landstitel is voor HVV overigens ver weg. In 1954 introduceerde de KNVB het betaalde voetbal en bepleitten HVV en HFC een gescheiden competities voor betaalde spelers en amateurs. In het amateurvoetbal spelen de geel-zwarten nu nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. Afgelopen zondag werd daarin een klinkende 4-2 zege op Delft behaald.

Een foto van HVV 100 jaar geleden is (rechtenvrij)
beschikbaar op www.anp-photo.nl