Gemeente Haaren



* Evaluatie thema avond WMO: doet u mee?

* Tweede spoor bouwinitiatieven

* Evaluatie thema avond WMO: doet u mee?

Vorige maand organiseerde de gemeenteraad van Haaren een thema-avond met als onderwerp Doet u mee?.

Het doel daarvan was om de burgers aan de raad te laten horen wat zij belangrijk vinden voor het welzijn in onze dorpen. Die handvatten zullen worden gebruikt bij het - nog op te stellen - beleidsplan Wmo voor de komende jaren.

Aan de hand van stellingen discussieerden ongeveer 60 mensen uit de 4 dorpen over onder andere vrijwilligers, mantelzorgers en jeugd.

Hieronder vindt u de reacties van de partijen. Ook tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 mei zullen de fracties terugblikken op de thema avond van 12 april.

CDA: Kan de gemeente helpen om mee te doen?

Bij het vrijwilligerswerk kwam vooral naar voren dat het vaak moeilijk is om nieuwe bestuursleden en andere "vaste krachten" te vinden. De gemeente zou hierin vooral een stimulerende en voorwaardenscheppende rol kunnen vervullen. Ook samenwerking tussen verschillende verenigingen zou een deel van de oplossing kunnen zijn, wanneer samengaan (fusie) niet gewenst is.

CDA stelt voor om te bekijken of er in Haaren een soort vrijwilligerspool kan komen. Mensen kunnen dan aangeven of zij vrijwilligerswerk willen doen en wat voor soort. Verenigingen en instellingen, die op zoek zijn naar vrijwilligers, kunnen dan misschien de juiste persoon vinden.

Ook zou kunnen worden bekeken of mensen met een minimaal inkomen bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen als ze daar een (kleine) vergoeding voor krijgen.

Voor de mantelzorgers is hulp en ondersteuning erg belangrijk om de zware taak vol te kunnen houden. De mantelzorger begint .... en daarna komen de vragen. En als het nodig is om even te ontspannen, zou er een vervanger moeten zijn.

Een aantal jaren geleden is de stichting De Schakel opgericht met als doel ondersteuning van mantelzorgers. Het CDA stelt voor dat deze stichting meer actief gaat worden. Ook is het nodig dat er een informatiepunt komt, waar men met zijn vragen terecht kan.

De jongeren hebben twee belangrijke wensen: een eigen woning en verder een eigen plekje, waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Dat laatste zal de jeugd zelf moeten organiseren.

Het CDA stelt voor om bekijken op welke wijze de gemeente daarbij de helpende hand kan bieden.

Er zijn deze avond ook nog verschillende suggesties gedaan die wat het CDA betreft zeker de moeite waard zijn om ze niet te vergeten, zoals:

houden van een vrijwilligersdag,

mensen proberen te verenigen die overal buiten dreigen te vallen,

vergroten van sociale samenhang door het organiseren van activiteiten in buurten en wijken,

het vaker organiseren van avonden zoals deze.

Progressief `96

Progressief 96 heeft de thema avond over de invulling van de (brede) WMO als zeer positief ervaren. Het was een prachtige gelegenheid om er achter te komen wat er zoal leeft onder de inwoners van Haaren. Aan de hand van een aantal pittige, prikkelende stellingen (door de gemeenteraad gemaakt) probeerden we er achter te komen wat er verstaan wordt door de verschillende verenigingen en inwoners van Haaren onder de begrippen, uit de WMO, vrijwilligerswerk, mantelzorg, alcohol en drugsgebruik, jeugdbeleid en hoe dat eventueel vorm te geven.

Progressief 96 trekt uit deze avond de conclusie dat verenigingen best wel willen samenwerken als dat kan (bijvoorbeeld bij het aantrekken van vrijwilligers), maar dat men vooral de "specifieke eigenheid" van de dorpen wil handhaven.

Op het gebied van de mantelzorg heeft men vooral behoefte aan doelgerichte informatie van de gemeente. Men heeft het gevoel van het kastje naar de muur gestuurd te worden door de veelheid aan regeltjes en voorschriften. Het loket wegwijs zou hier bij een leidende rol kunnen spelen.

De gemeente zou ook meer een voortrekkersrol moeten nemen in het geven van informatie over alcohol en drugs op scholen en verenigingen voor jong en oud (ers).

De jongeren van de gemeente Haaren vinden al jaren (!) dat er nog steeds "niets te doen is". Zij zouden graag een "eigen plek" hebben waar zij dan ook de verantwoording voor hebben.

Al met al vonden alle aanwezigen het een zinvolle avond. De aanwezigen waren unaniem van mening dat dit soort bijeenkomsten vaker georganiseerd moeten worden. Progressief 96 deelt deze mening. De bedoeling van de WMO is tenslotte om iedereen deel te laten nemen aan het maatschappelijk leven, daar kom je alleen achter door mensen er naar te vragen.

VVD: WMO, de liberale benadering

Tot grote tevredenheid nam een behoorlijk aantal mensen deel aan de thema avond WMO. WMO, voor veel mensen een wettelijke regeling die schijnbaar nog met nodige waas omgeven is, is nu niet direct het meest tot de verbeelding sprekende onderwerp om mensen bij elkaar te krijgen op een mooie voorjaarsavond.

Toch waren ze er, en daar kan de politiek veel moed en motivatie uit putten.

Dank daarom aan al die mensen!

Het werd snel duidelijk dat sommige stellingen met betrekking tot WMO aspecten gebruikt werden als kapstok om diverse Haarense onderwerpen uit te lichten.

Dit leidde tot een levendige discussie waarbij niet alleen WMO zaken ter sprake kwamen. Dat was eigenlijk een goede ontwikkeling.

Uiteindelijk is de grote winst van de bijeenkomst de hoge mate van interactie tussen burgers en gemeente.

Dit moeten we meer doen vindt de VVD. Het geeft burgers in een prettige, ontspannen ambiance de mogelijkheid om een boodschap mee te geven aan het bestuur. In de WMO wordt een aantal zaken zodanig geregeld dat ze met recht de titel "liberale benadering" verdienen.

De effecten die de WMO beoogt manifesteren zich in het uitnodigen mee te doen aan de samenleving, ook als je mogelijkheden beperkt zijn.

Op zich een vrij algemeen, maar duidelijk uitgangspunt.

Zaken die de VVD Haaren vanuit dit WMO kader vooral aanspreken zijn o.a. welbevinden van burgers jong en oud, subsidie systhematieken voor het verenigingsleven en het individu(bijvoorbeeld het persoonsgebonden rugzakbudget) en de economische ontwikkeling die voorvloeit uit de WMO uitvoering. (denk aan arbeidsplaatsen en daarmee samenhangende lokale economische impulsen die de uitvoering van de WMO kan bewerkstelligen)

Onze conclusie:

De VVD heeft met bijzonder veel plezier aan de avond meegewerkt en is extra gemotiveerd om de liberale benadering verder uit te werken in de uitvoering van de WMO in Haaren

Samenwerking '95:

Op de themabijeenkomst van 12 april hebben we, onder anderen met vertegenwoordigers van verenigingen, gesproken over vrijwilligers en het tekort daaraan. Benadrukt werd dat vrijwilligerswerk een activiteit is die je vanuit betrokkenheid doet. Vrijwilligerswerk kan niet verplicht worden, hoezeer dat een tekort aan vrijwilligers ook zou oplossen. Op de themabijeenkomst werd ook gesproken over de vele mantelzorgers in onze gemeente, die van onschatbare waarde zijn. Men gaf aan dat je niet kiest voor mantelzorg, het overkomt je en je gaat er voor! Maar assistentie, professioneel of vrijwillig, kan zeker een welkome ondersteuning zijn.

Samenwerking '95 vindt mantelzorgers en vrijwilligers een belangrijke verbindende factor in onze samenleving en vindt het een gemeentelijke taak om hen te ondersteunen. Ons sociale netwerk moeten we koesteren. We denken daarbij onder andere aan promotie van vrijwilligerswerk en ondersteuning van organisaties, die vrijwilligers zoeken door bijvoorbeeld het opzetten van een "vrijwilligers-vacaturebank". Mantelzorgers kunnen vanuit de gemeente geholpen worden door een steunpunt, waarbij zij met vragen over professionele of vrijwillige ondersteuning e.d. terecht kunnen.

Op het gebied van informatieverstrekking werd gesproken over een vraagbaak bij de gemeente, om mensen zelf te helpen of om door te verwijzen naar de juiste instanties.

Ook jongeren kregen nadrukkelijk de aandacht op 12 april. Zo was er een idee voor een locatie waar jongeren vrij onafhankelijk kunnen samen komen en waar mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld een pannavoetbalveld of tafeltennis.

Samenwerking '95 vindt die suggesties het overwegen waard!

Daarnaast werd gesproken over alcoholgebruik en de verantwoordelijkheid van jongeren en hun ouders. Helaas blijkt ook in Haaren overmatig alcoholgebruik een probleem te zijn. Samenwerking '95 zal nadrukkelijk aandacht besteden aan deze problematiek bij o.a. de evaluatie van het gezondheidsbeleid.

Samenwerking '95 vond de drukbezochte thema-avond een succes. We hebben veel informatie en suggesties gekregen, die we zullen betrekken bij het beleidsplan Wmo. Onze hartelijke dank aan de deelnemers en we hopen hen en andere inwoners (wederom) te ontmoeten op een volgende (thema)bijeenkomst van de gemeenteraad!


* Tweede spoor bouwinitiatieven

Het bouwen van woningen is een belangrijk onderdeel van ons beleidsprogramma 2006-2010.

De bouwprojecten die groter van omvang zijn noemen we Eerste Spoor. U kunt dan denken aan de voormalige Boerenbond (Haaren), de centrumplannen (Haaren en Helvoirt), de Woonstee (Esch) en Slijkhoef II (Biezenmortel).

Om de bouw van starters en seniorenwoningen extra te stimuleren voorziet het beleidsprogramma in een zogenaamd Tweede Spoor van bouwinitiatieven. Dit Tweede Spoor betreft kleine particuliere bouwprojecten op plekken binnen de dorpen. Besloten is om daarvoor elk jaar 10-15 woningen beschikbaar te stellen. Deze woningen worden zoveel mogelijk verdeeld over de 4 dorpen.

Tot 1 maart 2007 konden Tweede Spoor bouwinitiatieven aan ons college kenbaar worden gemaakt. Ook waren er inmiddels voorgenomen uitgangspunten en afwegingscriteria opgesteld om de plannen te beoordelen en te selecteren. In de vergadering van de gemeenteraad van 8 februari zijn deze voorgenomen criteria en uitgangspunten aan de orde geweest. De raad heeft gevraagd rekening te houden met de datum waarop voor het eerst een verzoek werd gedaan aan ons college.

Ook zijn definities aan de regeling toegevoegd. Onder een starter wordt verstaan degene die zich voor het eerst als koper op de woningmarkt begeeft. De persoon heeft niet eerder een bouwkavel of een koopwoning toegewezen gekregen. Aan de gemeenteraad zal op 28 juni a.s. onder meer worden voorgesteld om deze definitie ook op te nemen in de "Toewijzingsregeling voor woningen gemeente Haaren 2004".

In de vergadering van 8 mei 2007 heeft het college van B&W de Regeling Tweede Spoor bouwinitiatieven vastgesteld, onder voorbehoud van instemming van de gemeenteraad met de wijziging van genoemde toewijzingsregeling. De maximale verkoopprijs van een starterswoning hebben wij voor 2007 bepaald op EUR 175.000.

Verder hebben wij uit de initiatieven de selectie voor 2007 vastgesteld. In Haaren wordt medewerking verleend aan 4 verzoeken ( 8 woningen, waarvan 5 starterswoningen, 2 seniorenwoningen en 1 starters- of seniorenwoning), in Helvoirt aan 2 verzoeken ( 2 seniorenwoningen) en in Esch aan 1 verzoek ( 5 starterswoningen). Degenen die een verzoek hebben ingediend krijgen eind mei, begin juni schriftelijk bericht over het ingediende initiatief.

Voordat de schop in de grond kan en er ook daadwerkelijk gebouwd kan worden, moet er nog veel gebeuren. Voor alle plannen geldt, dat de bouw van de extra woningen niet past binnen het geldende bestemmingsplan. Dit betekent dat een procedure gevolgd moet worden (artikel 19, lid 1 of 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening). Dit is een procedure die met veel waarborgen is omkleed en waarin ook gelegenheid is om een zienswijze (bezwaar) kenbaar te maken. Omwonenden kunnen van deze gelegenheid gebruik maken. Wij hopen dat initiatiefnemers in overleg met omwonenden een plan ontwikkelen, dat kan rekenen op draagvlak in de omgeving.

Wilt u in aanmerking komen voor een woning die op grond van het Tweede Spoor wordt gebouwd, dan is het van belang om u in te schrijven in het Register van gegadigden op grond van de "Toewijzingsregeling voor woningen gemeente Haaren 2004".

Het hele jaar door kunt u een verzoek indienen voor een Tweede Spoor bouwinitiatief. De op 1 januari van een kalenderjaar bekende verzoeken worden betrokken bij de keuze van plannen die dat jaar voor realisatie binnen het Tweede Spoor in aanmerking komen. Jaarlijks zullen wij in oktober via een publicatie de aandacht vestigen op de mogelijkheid tot het kenbaar maken van Tweede Spoor bouwinitiatieven.

De informatiefolder en het formulier vindt u op onze website www.haaren.nl. Ze zijn ook verkrijgbaar bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling in het gemeentehuis aan het Mgr. Bekkersplein 2 in Haaren (op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en tevens op donderdagavond van 15.00 tot 19.00 uur). Telefonisch is de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling bereikbaar onder nummer 0411-627260.

Voor vragen of nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer S. Bosch (0411-627276) of mevrouw A. Goijaarts (0411-627263).

Namens het College van burgemeester en wethouders

Wethouder J.W. Brenninkmeijer.

Ø 14 juni: Vergadering raadscommissie.
Aanvang 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.