FNV Bouw


Verbazing over faillissement Boers

Het plotselinge faillissement van bouwbedrijf Boers in Veenendaal roept bij FNV Bouw verbazing op: "Verbazing met een grote V", aldus regiobestuurder Hans van den Wijngaard, "want hoe kan een ogenschijnlijk gezond bedrijf met zo'n 170 werknemers plotseling zomaar failliet zijn?" Over de oorzaken blijft het gissen. "Duidelijk is alleen dat de bank de stekker eruit getrokken heeft. Er zouden te veel tegenvallers zijn. Maar Boers bouwde in eigen beheer en bezat ook grond en vastgoed. Kan het zijn dat de verliezen in één bv zijn gestopt?", vraagt Hans van den Wijngaard zich af.

Boers heeft een goede naam. Ook bij werknemers. "Dit plotselinge faillissement is een drama. Veel mensen werken er al jaren en jaren. Het bedrijf vormde een geoliede machine", aldus Van den Wijngaard, die daardoor wel weer kansen ziet voor een overname of een doorstart. Net zo min als de werknemers had FNV Bouw enig vermoeden van een mogelijk faillissement. "Er zijn geen achterstanden in betaling van loon en premies. Het komt dus voor iedereen echt als een donderslag bij heldere hemel. Des te pijnlijker, vooral doordat dit faillissement vragen oproept of er wellicht constructies zijn gebruikt om het vastgoed en de ontwikkelingsmaatschappij af te zonderen van het aannemersbedrijf."

Niet alleen voor de werknemers is het faillissement een ramp. Ook diverse toeleveranciers kunnen naar hun geld fluiten: "Ik ben al door een detacheerder benaderd. Die heeft belangstelling voor de werknemers. Maar hij had er zelf heel wat uitzendkrachten rondlopen. Daarvoor krijgt hij nu niet betaald."