Gemeente Heerlen

Tijdens vergadering op maandag 21 mei

Gemeenteraad steunt collegestandpunt pardonregeling

De gemeenteraad van HeerIen heeft unaniem ingestemd met het standpunt van het college over de afspraken tussen het rijk de VNG over de "regeling ter afwikkeling van de nalatenschap van de oude vreemdelingenwet", in de volkmond bekend als de pardonregeling. Een en ander gebeurde tijdens een extra raadsvergadering op maandag 21 mei.

In de pardonregeling is vastgelegd dat asielzoekers, die vóór 1 april 2001 voor de eerste keer asiel hebben aangevraagd in Nederland, onder bepaalde voorwaarden in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning.

Zorgen
Alle fracties in de raad zijn voorstander van de regeling. Ze hebben echter ook, net als het college, zorgen bij de uitvoering ervan. Het gaat daarbij vooral om het sluiten van de noodopvang en om de financiële gevolgen.

Noodopvang
Eén van de voorwaarden die het rijk aan de gemeenten oplegt is het sluiten van de voorzieningen voor noodopvang, uiterlijk eind 2009. Als er in de toekomst mensen moeten worden opgevangen, is dat een taak van het rijk. Dat was altijd al zo, maar volgens de gemeente voert het rijk die taak onvoldoende uit. Om die reden heeft de gemeente een eigen opvang en wil die pas sluiten als blijkt dat het rijk haar taken goed uitvoert.

Extra kosten
Voor de uitvoering van de regeling heeft het rijk een bedrag van 55 miljoen euro uitgetrokken. Voor Heerlen is het van groot belang dat dat geld op een goede manier wordt verdeeld en dat met name extra kosten voor bijstand aan deze vluchtelingen worden gecompenseerd.

HEERLEN, 22 mei 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 43 67
06 535 045 88
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --