Gemeente Giessenlanden


Gezocht leden voor Wmo platform

In het Wmo-platform praten cliënten en burgers mee over de totstandkoming en invulling van het Wmo-beleid.

Doel Wmo

`Meedoen' is het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deelname aan de samenleving, ook voor kwetsbare burgers, is de basis van beleid.

De Wmo wil de maatschappelijke ondersteuning beter laten aansluiten bij de behoeften en de directe leefomgeving van mensen. En waar kan dat beter dan in de gemeente zelf. Dat is de plaats waar mensen wonen en zorg nodig hebben. Daarom legt de Wmo meer dan voorheen verantwoordelijkheden en taken bij gemeenten neer.

Functie Wmo-platform in oprichting

De gemeente Giessenlanden staat voor de opgave om de burgerparticipatie rond de Wmo vorm te geven. Het gaat hierbij in hoofdzaak om twee vormen:


1. Burgerparticipatie in brede zin. Conform artikel 11 van de Wmo moeten gemeenten burgers met een mogelijk belang bij de Wmo `betrekken bij de vormgeving van het beleid'. Dit betrekken moet aansluiten bij de gemeentelijke inspraakverordening.


2. Burgerparticipatie in engere zin, ofwel belangenbehartiging. Conform artikel 12 van de Wmo moeten gemeenten over het ontwerp beleidsplan Wmo advies vragen aan de `gezamenlijke vertegenwoordigers van representatieve organisaties, van de kant van vragers op het gebied van maatschappelijke ondersteuning'.

Samenstelling Wmo-platform in oprichting

De gemeente wil de burgerparticipatie vormgeven door een Wmo-platform waarin ongeveer vijftien mensen zitting kunnen hebben. De leden zijn inwoners van Giessenlanden of participeren in een lokaal georganiseerde organisatie. De leden zijn bij voorkeur afkomstig uit de verschillende kernen en uit verschillende verbanden; uit persoonlijke betrokkenheid, uit georganiseerd verband als een belangengroepering of uit kerkelijk verband.

Van de leden verwachten we een bepaalde ervarings- of professionele deskundigheid op één van de prestatievelden van de WMO en/of betrokkenheid bij een van de doelgroepen.

De prestatievelden waar het Wmo-platform zich in eerste instantie mee bezighoudt zijn:

Leefbaarheid en sociale samenhang, preventieve ondersteuning jeugd, informatie, advies en cliëntondersteuning, mantelzorg en vrijwilligerswerk, bevorderen deelname en verlenen individuele voorzieningen (huishoudelijke hulp en voormalige WVG verstrekkingen).

De doelgroepen die onder de Wmo vallen zijn te definiëren als: jongeren, ouderen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mantelzorgers en vrijwilligers uit verschillende verbanden.

We streven naar vertegenwoordiging van alle doelgroepen van de Wmo in het Wmo-platform.

Status Wmo-platform

Het Wmo-platform krijgt de status van adviescommissie ex artikel 84 van de gemeentewet aan de gemeenteraad van Giessenlanden. Ze wordt ingesteld door de gemeenteraad.

De leden van het platform worden inhoudelijk ondersteund, ook is er ruimte voor scholing.

Het Wmo-platform zal gemiddeld eens per kwartaal bijeenkomen.

Procedure

Als u graag wilt meedenken over de Wmo in Giessenlanden dan verzoeken wij u uw aanmelding schriftelijk kenbaar te maken bij de afdeling Maatschappelijke Zaken, ter attentie van M. Moria postbus 1, 4223 ZG Giessenlanden. Dit kan ook per e-mail: m.moria@giessenlanden.nl.

Wilt u ook aangeven op welk gebied u over kennis of deskundigheid beschikt en/of bij welke doelgroep u eventueel betrokken bent.

De aanmeldingstermijn loopt tot 8 juni 2007.

In juli wordt er een eerste bijeenkomst belegd voor de leden van het Wmo-platform waarin het doel van het Wmo-platform in oprichting, de samenstelling en de voortgang worden besproken.

Aanvullende informatie
Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met de mevrouw M. Moria van de afdeling Maatschappelijke Zaken, tel.: 0183 58 38 11. Kijk voor meer informatie op www.giessenlanden.nl en op

www.info-wmo.nl