Nederlandse Vereniging van Journalisten

PRINCIPE CAO-AKKOORD 2007 RTL NEDERLAND


1. Werkingssfeer CAO
RTL Nederland, B.V., gevestigd te Hilversum,

Ten deze mede handelend voor en uit naam van:
RTL Nederland Broadcast Operations B.V., gevestigd te Hilversum RTL Nederland Sales B.V., gevestigd te Hilversum
RTL Nederland Interactief B.V., gevestigd te Hilversum RTL Productions B.V., gevestigd te Hilversum


2. Looptijd

1 januari 2007 t/m 31 december 2008.


3. Salarissen 2007
Beloning 2006
In april 2007 wordt de ebitabonus uitgekeerd die gekoppeld is aan de beoordeling 2006, conform de matrix uit de CAO 2006 bij ebitaniveaus beginnend bij E 39 miljoen en eindigend bij E 55 miljoen en meer. Er is sprake van maximale uitkering, dus 1,5%, 2,5% of 3,5%, afhankelijk van de beoordeling.

Beloning 2007
Een structurele salarisverhoging van 2,25% per 1 januari 2007. Een structurele salarisverhoging van 2,25% per 1 januari 2008. Voor medewerkers die hebben gekozen voor de nieuwe eindejaarsuitkering geldt dat de nieuwe uitkering plaatsvindt volgens onderstaand schema. Met betrekking tot 2007 vindt 100% uitkering plaats bij de realisatie eind december 2007 van de door RTL Nederland gebudgetteerde ebitatarget. Wanneer de gerealiseerde ebita van RTL Nederland eind december 2007 E 5 miljoen of meer boven target uitkomt, wordt meer dan 100% uitgekeerd, conform onderstaand schema. Over de targets van 2008 en de relatie tot de daarbij behorende uitkeringsniveaus in onderstaand schema, maken de vakorganisaties en de directie van RTL Nederland afspraken in het begin van 2008.

|1  |0,0%  |0,0%   |0,0% |0,0% |0,0% |
|2  |4%    |5,8%   |7,3% |8,7% |9,6% |
|3  |4%    |6,3%   |7,8% |9,7% |10,6%|
|4  |4%    |6,5%   |8,3% |10,2%|11,1%|
|5  |4%    |6,8%   |8,8% |10,7%|11,6%|
Een 1 % extra incidentele beloning, berekend over het opgebouwde jaarsalaris 2007, inclusief 8% vakantiegeld, per 1 januari 2008 voor alle medewerkers met een CAO-contract, indien de ebitatarget voor 2007 eind december 2007 met meer dan E 5 miljoen wordt overschreden.

Zorgverzekering
In 2007 wordt de vergoeding voor een aanvullende zorgverzekering van bruto E 15 naar bruto E 20 verhoogd, mits fysiotherapie en eerstelijns psychologische hulp deel uitmaken van het aanvullende verzekeringspakket. Indien er in 2008 wederom sprake is van een premiestijging van de aanvullende zorgverzekering wordt de vergoeding voor de aanvullende verzekering in 2008 verhoogd naar bruto E 25.

Kinderopvang
Een gedeelte van het budget voor kinderopvang dat is vrijgekomen ten gevolge van de fiscalisering van kinderopvang wordt besteed aan maatwerkregelingen voor schrijnende situaties. Wat deze schrijnende situaties zijn, wordt in overleg met de Ondernemingsraad nader omschreven. Tevens zal de door de vakorganisaties overhandigde Opa en Oma Oppasregeling bij de medewerkers van RTL Nederland onder de aandacht worden gebracht.


4. Leeftijdsfasebewust personeelsbeleid
Een paritaire werkgroep zal de mogelijkheden tot leeftijdsfasebewust personeelsbeleid bestuderen. De werkgroep zal bestaan uit een afvaardiging van RTL Nederland, de vakorganisaties en de Ondernemingraad. Binnen deze werkgroep zal ondermeer aandacht worden besteed aan de door de vakorganisaties ingebrachte punten tijdens het CAO-overleg zoals employability, scholing, maatregelen voor ouderen en jongeren. In dit kader worden ook de extra vakantie-uren voor medewerkers van 40 jaar en ouder besproken. Tevens wordt in dit kader bekeken of het mogelijk is om een objectieve rechtvaardiging voor de toepassing van de jeugdschalen te formuleren. De inzet van de levensloopregeling voor het levensfasebewust personeelsbeleid wordt ook onderwerp van studie van de werkgroep.


5. Arbeidstijdenwet, Jaarurensystematiek RTL Broadcast Operations, flexibilisering arbeidstijden

Arbeidstijdenwet
In nieuwe ATW geldt dat zolang minder dan 1 uur gewerkt wordt in de tijdsperiode die geldt als nachtdienst, dit niet telt als nachtdienst. Deze richtlijn zal met ingang van 1 januari 2007 bij RTL Nederland worden toegepast.

Jaarurensystematiek
Een evaluatie van de werking en uitvoering van de Jaarurensystematiek in 2006 heeft plaatsgevonden. Deze evaluatie is in bezit van en besproken met de vakorganisaties en de Ondernemingsraad. Ondermeer naar aanleiding van dit onderzoek zal de directie in 2007 zich eerst inspannen om een zo goed mogelijke afstemming te realiseren van de opnametijdstippen van de verschillende RTL-programma's op de capaciteit aan middelen en medewerkers bij Broadcast Operations. Daarnaast wordt in 2007 wederom een evaluatie gehouden van de werking van de Jaarurennorm, en de planning van opnametijdstippen van programma's in relatie tot de mensen en middelen van Broadcast Operations. Bij deze evaluatie zullen tevens de door de vakorganisaties in hun voorstellenbrief CAO 2007 ingebrachte punten worden betrokken.


6. Arbeidsomstandigheden
Arbocatalogus
RTL Nederland is betrokken bij het initiatief van Samenwerkende Werkgevers ten behoeve van het opstellen van een Arbocatalogus. RTL Nederland zal erop toezien dat de sociale partners bij dit initiatief betrokken zijn en zal ervoor zorgen dat een Arbocatalogus volgens de wettelijke afspraken tijdig voor RTL Nederland beschikbaar is.

Arbobeleid
In de tekst van de CAO 2007 wordt opgenomendat bij RTL Nederland onderdeel van haar arbobeleid vormen: een actief reĂŻntegratiebeleid, waaronder een inspanningsverplichting om medewerkers die 35% of minder arbeidsongeschikt zijn binnen haar organisatie aan het werk te houden.

WGA-gat verzekering
Het geld dat in 2007 vrij is gekomen ten gevolge van het vervallen van de WAO-gat verzekering, zal worden gereserveerd voor schrijnende gevallen die in de WGA dreigen te komen, zolang dit geld niet besteed hoeft te worden aan een WGA-gat verzekering. RTL Nederland zal in 2007 deelnemen in de PNO WGA gat verzekering.


7. RTL Productions
RTL Productions is op dit moment geen CAO-partij. Er zijn op dit moment heel weinig productiebedrijven die een CAO voor hun medewerkers hebben afgesloten. Ondanks deze marktsituatie, is besloten het nieuwe bedrijf RTL Productions onder de CAO van RTL Nederland onderbrengen, omdat in het kader van de CAO van RTL Nederland afspraken zijn gemaakt die recht doen aan het volgende:
De aard van de markt waarin dit productiebedrijf opereert en de invloed hiervan op de bedrijfsvoering van RTL Productions; De opstartfase waarin het bedrijf verkeert;
Het feit dat voor geen van de werkzaamheden van dit bedrijf nog duidelijk in hoeverre ze structureel van aard zullen zijn.

Het volgende is voor de medewerkers van RTL Productions afgesproken.

Niet structurele werkzaamheden
De creatieve en de productiemedewerkers van RTL Productions vallen met ingang van 1 januari 2007 onder de categorie medewerkers met niet structurele werkzaamheden van de CAO van RTL Nederland.

Arbeidsovereenkomsten
Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan voor de hierboven genoemde functies bij RTL Productions dientengevolge voor een onbeperkt aantal malen worden opgevolgd door arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, indien deze arbeidsovereenkomsten gezamenlijk de periode van zesendertig maanden (drie jaar) niet overschrijden.

Arbeidsduur
De gemiddelde arbeidsduur bij RTL Productions bedraagt 40 uur bij een fulltime dienstverband in plaats van 38 uur zoals bij de overige bedrijven en bedrijfsonderdelen van RTL Nederland. Er is ook geen sprake van ATV voor deze medewerkers. Voor RTL Productions wordt derhalve ook een aparte salaristabel gepubliceerd waarin tot uitdrukking komt dat de beloning behorend bij een 40-urige werkweek maximaal 5 % hoger uitvalt dan de beloning behorend bij een 38-urige werkweek. Medewerkers kunnen, in goed overleg met de werkgever, wel opteren voor het kopen van maximaal 12 vrije dagen op jaarbasis bovenop het aantal vakantiedagen, tegen het naar rato inleveren van salaris van 0,45% salaris per dag.

Tijdens het CAO-overleg voor 2009 wordt besproken hoe RTL Productions zich heeft ontwikkeld en of de bij de CAO 2007/2008 gemaakte afspraken met betrekking tot de medewerkers van RTL Productions dienen te worden gecontinueerd of juist aangepast.


8. Overige punten

Minimum tarieven ZZP'ers
RTL Nederland heeft aangegeven geen voorstander te zijn van het opnemen van minimumtarieven van ZZP'ers in haar CAO. RTL Nederland is echter wel bereid om een notitie van de vakorganisaties hierover te lezen en hierop te reageren.

Faciliteiten voor vakbondsleden
Artikel 11 lid 2 van de CAO inzake het vakbondsverlof wordt uitgebreid met verlof voor het bijwonen van CAO-onderhandelingen door kaderleden. Artikel 21 van de CAO-tekst wordt aangepast. Het beschikbaar stellen van de mailgroep RT NL ALL na een verzoek aan de directeur HR en toestemming voor gebruik van deze mailgroep zal hierin worden opgenomen. In de CAO-tekst wordt de afspraak uit 2005 opgenomen van de jaarlijkse verrekening van de vakbondscontributie op een fiscaal voordelige wijze met naar keuze het brutoloon of de eindejaarsuitkering. RTL Nederland zal haar huidige bijdrage aan de vakverenigingen verhogen naar E 15.000,=.

(Ster)Presentatoren RTL Nieuwsorganisatie
Met ingang van 1 januari 2007 vallen de presentatoren van de RTL Nieuwsorganisatie (en derhalve van alle door het RTL Nieuws geproduceerde programma's) ook onder de presentatorenregelingen van de CAO van RTL Nederland.

Nieuwe systemen voor functiewaarderen, beoordelen en belonen De nieuwe systemen voor functiewaarderen, beoordelen en belonen waar de vakorganisaties bij de CAO van 2006 mee hebben ingestemd, zullen met ingang van 1 januari 2007 integraal onderdeel uitmaken van de CAO van RTL Nederland.

Voor akkoord, Hilversum, d.d. . mei 2007

RTL Nederland De Nederlandse Vereniging van Journalisten

_____________________________
_________________________________
F. van Westerloo M. Visch

Vereniging FNV Kunsten, Informatie en Media De Unie

______________________________
___________________________________
M. Kotman E. Teerink