Gemeente Leeuwarden

Raad wil betrokken blijven bij keuze opvanglocaties

Bron: gemeente Leeuwarden (22-05-2007) De gemeente gaat voortaan eerst met omwonenden en andere betrokkenen in overleg, voordat een besluit wordt genomen over nieuwe locaties voor maatschappelijke opvang. De komende jaren zijn er in Leeuwarden vier nieuwe locaties voor maatschappelijke opvang nodig; een algemene opvang, een zorgafdeling, een nachtopvang en een woonpension.

Het gemeentebestuur breekt hiermee met het verleden. Voorheen wees de gemeente eerst een locatie aan en ging daarna pas in gesprek met de direct betrokken. Dit leidde vaak tot veel weerstand, zoals bij de aanwijzing van de dagopvang aan de Zuidergrachtswal. Het nieuwe beleid legt de basis voor een betere communicatie met betrokkenen rond de locatiekeuze en geeft meer duidelijkheid over de rol van college, raad en instellingen tijdens het proces.

De gemeenteraad stemde maandagavond 21 mei in met het collegevoorstel voor de nieuwe aanpak. De raad stelde bij motie een aantal aanvullende voorwaarden aan het college. Zo zal er bij nieuwe lichte voorzieningen halfjaarlijks een evaluatie moeten plaatsvinden en bij zware voorzieningen jaarlijks. `De evaluaties bij de dagopvang aan de Zuidergrachtswal hebben goed gewerkt,` stelt Nynke de Waard (PvdA), `daarom willen we dit ook bij nieuwe voorzieningen.' Ook wil de raad dat er sluitende afspraken komen met politie en het meldpunt overlast over klachtenafhandeling en handhaving. Verder wil de raad de mogelijkheid behouden om voorgenomen locatiekeuzes ter bespreking en besluit te agenderen. De raad wil betrokken blijven bij alle voorzieningen voor maatschappelijke opvang waar de gemeente zeggenschap over heeft. Het college had de raad voorgesteld om bij lichte voorzieningen de beslissingsbevoegdheid bij burgemeester en wethouders te leggen. Tot ongenoegen van portefeuillehouder Roel Sluiter stemde een meerderheid in de raad in met de motie van de VVD om geen onomkeerbare ontwikkelingen in gang te zetten voordat duidelijk is of Leeuwarden voldoende rijksgeld krijgt voor de maatschappelijke opvang. De wethouder had de motie met klem afgeraden, maar de eigen PvdA en VVD en ChristenUnie willen geen financiële risico's lopen.