Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministers vragen goede ideeën

22-05-2007

Hoe kunnen de plannen uit het coalitieakkoord het best worden uitgevoerd? Met deze vraag zijn minister Cramer (VROM) en minister Vogelaar (WWI) op 21 mei met hun collega-bewindslieden op pad gegaan.

Overdag stond de vraag centraal tijdens werkbezoeken, 's avonds tijdens rondetafelgesprekkken.

Rondetafelgesprekken
Tijdens de rondetafelgesprekken konden de deelnemers goede ideeën voorleggen aan de bewindslieden. Elke bewindspersoon sprak met 10 mensen. Zij zijn uitgenodigd omdat ze zich betrokken getoond tijdens een werkbezoek, via een brief of e-mail of via een bijdrage aan de website 'Samen werken aan Nederland'. Het kabinet neemt de ideeën mee in het concretiseren van het coalitieakkoord. De concrete plannen komen te staan in het beleidsprogramma dat op 14 juni verschijnt.

css-prefix: css-prefix:

Beloon goed gedrag
Een idee dat werd aangedragen is om huishoudens die weinig energie verbruiken, minder belasting te laten betalen. Omgekeerd zou hetzelfde moeten gelden voor huishoudens die extreem veel energie verbruiken. 'Goed gedrag belonen spreekt me zeker aan', reageerde minister Cramer. De gespreksdeelnemers adviseerden minister Vogelaar prestatiecontracten te sluiten met woningcorporaties over de kwaliteit van woningen en de lengte van wachtlijsten. 'Een goed idee', vond Vogelaar. 'Het is wel zo dat het Rijk dit alleen globaal kan regelen. Concrete prestatiecontracten moeten gemeenten zelf met woningcorporaties sluiten.'

Werkbezoeken
Tijdens de werkbezoeken stonden de zes ambities (pijlers) uit het coalitieakkoord centraal. Cramer richt zich op een schoon, zuinig en mooi Nederland, Vogelaar op een Nederland waar iedereen telt en meedoet.
Cramer heeft onder meer een bezoek gebracht aan Philips. Zij sprak daar over trends in de verlichting en de activiteiten rond straatverlichting bij lokale overheden.
Vogelaar heeft de wijk Overschie in Rotterdam bezocht en Schiedam. Tijdens deze bezoeken sprak de minister met onder meer bewoners, ondernemers, buurtcomités, maatschappelijke organisaties en woningcorporaties. Gespreksonderwerpen waren wonen, werken, leren, integreren en veiligheid.

Zie ook


Zie het origineel


* De website van het kabinet: http://www.regering.nl
* De website van Samen werken aan Nederland: http://www.samenwerkenaannederland.nl

* De website van de wijkentoer van minister Vogelaar: http://www.wweni.nl