Wageningen Universiteit

22 mei 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Animal Sciences Group wil in het Brabantse Chijnsgoed een nieuw regionaal kenniscentrum realiseren, als opvolger van de praktijkcentra voor melkvee in Cranendonck en voor varkens in Sterksel. Het centrum moet een nieuwe organisatievorm krijgen, waarbij Wageningen UR een joint venture aangaat met regionale bedrijven, overheden en stands- en onderwijsorganisaties.

âGaranties voor financiering bestaan er niet meer. Als je regionaal praktijkonderzoek op de been wilt houden zul je weer gezamenlijk moeten optrekken met belanghebbenden in de directe omgevingâ, zegt Paul Vriesekoop, directeur veehouderij bij Animal Sciences Group. Dat in de jaren negentig vrijwel al het praktijkonderzoek onder de vlag van Wageningen UR is gebracht, heeft volgens hem zeker nut gehad, maar de balans is âiets te ver doorgeslagenâ. Vriesekoop: âWe hebben in zwaar weer gezeten. Zowel de productschappen als LNV zaten op de knip. Er kwamen minder geld en minder opdrachten voor praktijkonderzoek en dan ontkom je niet aan sluiting van praktijkcentra. Cranendonck draait nu als gewoon bedrijf met 75 melkkoeien. Vanuit de sector werden we echter benaderd of we geen doorstart kunnen maken en zo is het balletje gaan rollen.âVriesekoop heeft sindsdien veel gesproken met de regionale standsorganisatie ZLTO, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen als AOC Helicon en HAS Den Bosch. âZij constateren dat er een kennisgat is ontstaan en dat er ook voor de continuïteit in de sector behoefte is aan een nauwe relatie tussen onderzoek, ondernemers en onderwijs. De belangrijkste conclusie is dat we, om er iets van te maken, samen de schouders eronder moeten zetten. Als je in kennisontwikkeling voorop wilt lopen, moet je weer investerenâ, aldus Vriesekoop.

De bouw van een nieuw kenniscentrum in Chijnsgoed vergt van de partners een investering van ruim negen miljoen euro. De plannen liggen inmiddels ter goedkeuring bij de verschillende partners, waaronder de raad van bestuur van Wageningen UR. Nieuwbouw is nodig voor de noodzakelijke schaalvergroting. âSterksel draait als een trein, maar kan op die locatie maar groeien tot 300 zeugen. Wij willen naar een gesloten bedrijf met 600 zeugen en daarnaast stallen voor 200 melkkoeien en het bijhorende jongvee. Nieuwbouw in Chijnsgoed, dat toevallig ongeveer midden tussen Sterksel en Cranendonck in ligt, is dan gewoon de beste optieâ, aldus Vriesekoop.De plannen voor het zuidelijke kenniscentrum hebben volgens hem geen rechtstreekse gevolgen voor de andere praktijkcentra. âWe zitten weer in de zwarte cijfers en kunnen weer toekomstplannen maken. In mijn ideaalplaatje zie ik vier kenniscentra voor Noord, Oost, Zuid en West. In Zuid zijn we het verst gevorderd en in Noord voeren we nu concrete gesprekken.â Voor de toekomst van praktijkcentra ziet Vriesekoop ook perspectief voor gespecialiseerde projectbedrijven met bijvoorbeeld pluimvee, waterberging of meer interactie tussen boeren en burgers. âWe moeten niet te benauwd zijn, maar vooral zien waar wel markt ligt.â Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum.

Meer over dit onderwerp
Praktijkcentrum Sterksel
Contact
Animal Sciences Group
Paul Vriesekoop
0320 - 238 276
paul.vriesekoop@wur.nl