Ingezonden persbericht


Gelijke kansen workshop voor (aankomend) journalisten

Rotterdam, 21 mei 2007

In het kader van het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen wordt door E-Quality in samenwerking met het Agentschap SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een workshop gegeven over gelijke kansen en discriminatie. De workshop is bedoeld voor (aankomend) journalisten. Gastheer voor deze workshop is de gemeente Delft.

Inhoud van de workshop

Als journalist krijg je te maken met grote maatschappelijke onrechtvaardigheden, maar ook met individueel leed. De ene keer zal je schrijven over ongelijke beloning van mannen en vrouwen of de moeilijke positie van gehandicapten op de arbeidsmarkt, de andere keer over een allochtone stagiaire die maar niet aan de bak komt of een lesbisch stel dat de buurt uit wordt gepest.

Wat je er als journalist zelf van vindt is één, maar hoe zit het eigenlijk met de wettelijke regels rond discriminatie en waar kunnen mensen die ongelijk behandeld zijn of gediscrimineerd worden hun recht halen of ondersteuning krijgen?

In de workshop wordt informatie gegeven over hoe de Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van gelijke behandeling in elkaar steekt en hoe en waarom de wetgeving is zoals zij is. Ook wordt aangegeven welke invloed de Europese Unie op ons juridisch bouwwerk heeft. We gaan in op de verschillen tussen directe en indirecte discriminatie en tussen discriminatie en pesten. Er zijn mensen die vinden dat in sommige gevallen er wel degelijk onderscheid gemaakt mag worden: zwarte en witte scholen, de 'Rotterdamwet' en de weigerambtenaren zijn hier voorbeelden van. Wat zijn de jongste ontwikkelingen op dit gebied? Maatschappelijk en juridisch.

Als journalist wil je altijd hoor- en wederhoor toepassen, maar waar vind je onafhankelijke experts? En soms zal je de mensen waar je mee te maken hebt ook op een andere manier dan door middel van een gesprek wat verder willen helpen: waar kun je ze naar verwijzen?

Rond gelijke behandeling en discriminatie zijn er ook nogal wat 'lange tenen': 'homofiel' zeggen we niet meer, maar wat dan wel? En is het politiek correct om over gehandicapten te spreken of gaat het over 'mensen met een beperking'. En waar hebben we het over: senioren, 55-plussers of toch maar weer 'oude van dagen'? Bij het uitoefenen van je vak is het goed om te weten waar en bij wie de gevoeligheden liggen.

Praktische informatie

De workshop wordt gehouden op 6 juni 2007. Tijd: 13.00 uur ontvangst met koffie, thee en een broodje.

Om 13.30 uur zal Dick Rensen, wethouder Wonen, Zorg en Welzijn van de gemeente Delft de workshop openen. De workshop eindigt om 16.00 uur.

Locatie:
Sociëteit het Meisjeshuis
Oude Delft 114
2611 CG Delft

De workshop zal worden gegeven door Gerla van Ophem en Willemien Ruygrok.

De workshop is gratis, maar vooraf aanmelden is noodzakelijk en wel vóór 1 juni 2007 bij info@e-quality.nl of r.de.boer@agentschapszw.nl.

Nadere informatie bij Gerla van Ophem: g.vanophem@e-quality.nl of 070 - 365 97 77.

Voor meer info over het Europees Jaar zie: www.agentschapszw.nl.

Met dank aan de gemeente Delft voor de sponsoring van deze workshop.

Art.1
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010 - 201 02 01
Fax: 010 - 201 02 22
Internet: www.art1.nl