Ingezonden persbericht


Persbericht

Rapport "Mijn mond doet zeer van het zwijgen" - Gesprekken met agrarische ondernemers

21 mei 2007

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) heeft samen met het Brabants Centrum voor Duurzaamheidvraagstukken Telos een onderzoek uitgevoerd naar de sociale vitaliteit van agrarische ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland. De ervaringen zijn vastgelegd in het boek "Mijn mond doet zeer van het zwijgen - In gesprek met agrarische ondernemers over de beleving van sociale vitaliteit".

De aanleiding voor dit onderzoek is de toegenomen complexiteit en dynamiek van het agrarisch ondernemen en de sociale gevolgen hiervan voor agrarische ondernemers en hun gezinnen. Agrariërs staan voor belangrijke keuzen zoals: doorgaan of stoppen, schaalvergroting, specialisatie of verbreding, investeren of kosten besparen. Dit keuzeproces vraagt om een sterke sociale vitaliteit van individuele ondernemers in de land- en tuinbouw. Het veronderstelt ook aandacht in de sector voor de sociale dimensie van het ondernemerschap. In feite is sociale vitaliteit een voorwaarde voor een duurzame ontwikkeling van de land- en tuinbouw en het platteland.

In "Mijn mond doet zeer van het zwijgen" wordt verslag gedaan van de gesprekken met ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland. Gesprekken over hoe zij zelf hun sociale vitaliteit ervaren en over welke factoren zij zelf van belang vinden voor de versterking van die vitaliteit. Een conclusie is dat boeren en tuinders er niets mee opschieten als ze in een slachtofferrol worden geplaatst. Dat versterkt in hun ogen het mogelijk negatieve zelfbeeld. Veel belangrijker vinden zij een hecht sociaal netwerk dichtbij huis, een meer betrokken bedrijfseconomisch netwerk en vooral ook meer aandacht voor onderlinge samenwerking. Een positieve waardering van de buitenwereld leidt tot een sterkere sociale vitaliteit en meer zelfrespect. De boeren en boerinnen onderkennen dat ze het vanuit hun culturele en sociale traditie niet zo gewend zijn om met hun vragen en zorgen naar buiten te treden.

Des te belangrijker vinden zij het dat overheden, maatschappelijke organisaties, agribusiness en hun landbouworganisatie ook aandacht hebben voor de brede sociale problematiek.

"Mijn mond doet zeer van het zwijgen" geeft een aantal aanbevelingen en aanknopingspunten om de sociale dimensie van duurzaamheid en ondernemerschap gestalte te geven. Meer aandacht voor samenwerking is een van de punten.

Het rapport is geschreven door Ton Duffhues (ZLTO) en Ina Horlings (Telos) en beschikbaar via de websites van de ZLTO (www.zlto.nl) en Telos (www.telos.nl). Het onderzoek is uitgevoerd met steun van de ZLTO, Telos, Provincie Noord- Brabant, Agrarisch Hulpfonds Zeeland en NCB-Ontwikkeling.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 18.000 leden die ruim 10.500 agrarische bedrijven vertegenwoordigen.

Noot voor de pers: voor meer informatie
M. Venner (ZLTO), telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36 of I. Horlings (Telos), telefoon 013-466 27 28.


---- --