Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Groningse corporaties sluiten convenant welzijnsinstellingen

22 mei 2007

Aedes feliciteert Ommelander woningcorporaties met het afsluiten van een belangrijk convenant vanmiddag in hotel Faber te Hoogezand. Onder het motto 'Niemand slaapt op straat en veilige huizen voor vrouwen en kinderen' hebben Ommelander woningcorporaties een netwerk gevormd met maatschappelijke opvanginstellingen.

Het is een belangrijke afspraak omdat de organisaties: -niet accepteren dat mensen onvrijwillig dakloos zijn en dus in feite altijd een oplossing garanderen; -samen optrekken, zowel in het voorkomen van dakloosheid, als bij het oplossen ervan; -het probleem niet in de stad laten liggen, maar de regio zijn medeverantwoordelijkheid neemt. De maatschappelijke instellingen nemen hierin het initiatief, zodanig dat gemeenten en provincie daar niet omheen kunnen; -duidelijk bereid zijn om over de eigen grenzen heen te kijken, zowel naar aan te pakken activiteiten, als waar het gaat om de continuïteit van de instellingen zelf. Corporaties begrijpen dat opvanginstellingen er financieel minder goed voorstaan en deels van anderen afhankelijk zijn, maar zij vinden dat dit de samenwerking in belang van de cliënten niet in de weg mag staan.

Resultaat is dat er nieuwe woonvormen worden ontwikkeld en gerealiseerd, dat de regels voor woonruimteverdeling ten gunste van deze doelgroep worden aangepast, dat er nieuwe
begeleidingsarrangementen komen en dat er niet alleen aan onderdak, maar ook aan een zinvolle dagbesteding en dus aan de menselijke waardigheid wordt gewerkt.

Deze intentieverklaring is weer zo'n mooi voorbeeld van de inzet van corporaties en hun maatschappelijke partners en past helemaal in de lijn van het landelijk samenwerkingsproject van de Federatie Opvang, SEV en Aedes: 'Geef opvang de ruimte'.