Gemeente Grave

Vermijd overlast duiven

Verzoek om de dieren niet te voeren

Sinds enige tijd ontvangt de gemeente klachten over de overlast die het grote aantal duiven veroorzaakt. De klachten komen voornamelijk uit de binnenstad, maar niet is uit te sluiten dat ook op andere plaatsen in de gemeente deze dieren voor overlast zorgen. Als de duiven regelmatig op dezelfde plaats worden gevoerd blijven ze daar in de omgeving, omdat ze op deze manier gemakkelijk aan hun dagelijkse portie eten kunnen komen. Er ontstaat een soort `hangplek'; ze verzamelen zich in de dakgoten en op richels van gebouwen in de buurt. Voor de eigenaren en de bewoners van die gebouwen is dat geen pretje. Afgezien van de viezigheid is er ook vaak sprake van geluidshinder door het gescharrel en gekoer en dat vaak zeer vroeg in de morgen.

Voer lokt duiven

De stadsduif is familie van de rotsduif, die onder meer op de Engelse klifkusten nestelt. De duiven beschouwen onze gebouwen als hun rotsen, waarin ze kunnen nestelen. Uit onderzoek, onder meer door de universiteiten van Utrecht en Groningen blijkt, dat het aantal duiven wordt bepaald door de hoeveelheid voedsel die er is, en door de mogelijkheden om te nestelen. Als duiven het hele jaar door voldoende voedsel kunnen vinden, blijven ze ook voor nakomelingen zorgen. Ze kunnen dan wel vier tot vijf maal jongen per jaar krijgen. Dat zijn er drie tot vier per nest, zodat de bevolking snel toeneemt. Natuurlijke vijanden zijn er bijna niet voor duiven in een stad.

Natuurlijke selectie

In een stad als Grave vinden duiven altijd wel iets van hun gading. Als ze niet worden (bij)gevoerd zal hun aantal worden gereguleerd door de hoeveelheid voedsel. Op die manier ontstaat dus een soort natuurlijke selectie. Als ze niet genoeg eten vinden gaan ze of weg of dood. Dat lijkt zielig, maar dat is het niet. Dat gebeurt in de "vrije natuur" immers ook. Er is dus geen reden om de duiven te voeren. Ze zijn net als andere wilde vogels prima in staat zelf hun voedsel bij elkaar te zoeken. Dat houdt ze dan ook een groot deel van de dag bezig, waarbij ze zich over de stad verspreiden en niemand tot overlast zijn.

Vervuiling

Het gevolg van het bijvoeren van de duiven is dat eigenaren van huizen en auto's voorzieningen moeten treffen en dat de vervuilde stoepen moeten worden schoongemaakt. Als het niet anders kan mogen mensen zelfs kooien laten plaatsen om dieren te vangen en te laten doden. Mensen worden daardoor op kosten gejaagd.

Niet voeren

Wij roepen u dan ook dringend op om de duiven niet te voeren. Wilt u toch iets doen voor de vogels in de stad? Hang dan nestkasten op voor bedreigde stadsvogels.

Informatie Dhr. A. Schlösser, cluster Handhaving, (0486) 477 268, http://a.schlosser@grave.nl