Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen - Amsterdam

P E R S B E R I C H T

Onderzoek naar relatie zweetvoeten-malaria en naar hiv-behandeling valt in prijzen

Entomologen Takken en Knols en virus-onderzoeker Lange krijgen Eijkman Medaille 2007

Amsterdam, 22 mei 2007

De Eijkman Medailles 2007 voor tropisch geneeskundig onderzoek en internationale gezondheidszorg gaan dit jaar naar de medisch entomologen Willem Takken en Bart Knols (Wageningen Universiteit) en naar HIV-onderzoeker Joep Lange (Universiteit van Amsterdam). Takken en Knols ontvangen de prijs voor hun onderzoek naar de aantrekkingskracht van lichaamsgeur (vooral zweetvoeten) op de malariamuskiet en naar andere insecten die tropische ziekten overbrengen. Lange wordt geëerd voor zijn onderzoek naar het effectiever maken van HIV-behandeling. De medaille - genoemd naar de Nederlandse hoogleraar Tropische Hygiëne en Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman - wordt iedere twee jaar toegekend.

Willem Takken en Bart Knols

Dr. Willem Takken (1951) en dr. Bart Knols (1965), beiden verbonden aan de Wageningen Universiteit, ontvangen de Eijkman Medaille voor hun medisch entomologisch onderzoek, met name op het terrein van de malaria. Al ruim 20 jaar leveren zij een belangrijke bijdrage aan de beheersing en bestrijding van vectoren: de insecten die tropische infectieziekten overbrengen. Bij zeven van de tien belangrijkste tropische ziekten loopt de besmetting via insecten. Baanbrekend was hun onderzoek naar de aantrekkingskracht van menselijke geuren - met name zweetvoeten (en daaraan verwant de geur van Limburgse kaas!) - op de Afrikaanse malariamug. De onderzoekers concentreren zich op milieuvriendelijke en duurzame manieren voor vectorbestrijding, zoals verbetering van klamboetechnieken en insectenafwerende middelen, en muskietenbestrijding met biotechnologie. Takken en Knols verzorgen verder hoogstaand wetenschappelijk onderwijs in de medische entomologie en zijn prominent actief beleid- en onderzoeknetwerken van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de IAEA, de Bill & Melinda Gates Foundation en NWO.

Joep Lange

Prof. dr. Joep M.A. Lange (1954) ontvangt de Eijkman Medaille 2007 voor zijn werk op het gebied van de behandeling van HIV-infecties wereldwijd. Door hem geleid onderzoek heeft grote invloed gehad op de praktijk van de behandeling van patiënten met HIV-besmetting. Lange, hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder virale ziekten aan de UvA, is al van voor zijn promotie begin jaren tachtig betrokken bij onderzoek en behandeling van infectieziekten en HIV/AIDS. Hij leidde begin jaren negentig de afdeling "Clinical Research & Drug Development" van het mondiale AIDS-programma van de WHO. Van 2002 tot 2004 was hij President van de "International AIDS Society". Momenteel is Lange directeur van het "Center for Poverty-related Communicable Diseases" in het AMC te Amsterdam en voorzitter van PharmAccess, dat zich inzet voor HIV/AIDS-therapie in arme landen, door medicijnverstrekking, inspectie van laboratoria en trainen van artsen en verpleegkundigen. Daarnaast vervult hij nationaal en internationaal diverse advies- en bestuursfuncties. Lange leidde meer dan 40 klinische trials op het gebied van HIV-therapie en publiceerde meer dan 300 wetenschappelijke artikelen.

Eijkman Medaille

De Eijkman Medaille wordt toegekend door de Stichting 'Het Eijkman Medaillefonds'. Dit fonds is in 1923 opgericht ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Christiaan Eijkman, hoogleraar Vitamineleer aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Eijkman is vooral bekend door zijn onderzoek in Nederlands-Indië naar de oorzaken van de tropische ziekte beri-beri. In 1929 ontving hij de Nobelprijs voor de geneeskunde.

Het fonds is inmiddels omgevormd tot een stichting voor de bevordering van onderzoek op het gebied van tropische geneeskunde en internationale gezondheidszorg. De medaille wordt iedere twee jaar uitgereikt aan personen die zich op deze gebieden verdienstelijk hebben gemaakt. Het Eijkman Medaillefonds is gevestigd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam.

________________________

NOOT VOOR DE PERS

Contactpersonen

· Paul Klatser, KIT/Eijkman Medaillefonds, T. 020 5665450; M. 06 12060256
· Rolf Wijnstra, KIT Communicatie, T. 020 5688296; M. 06 41043448

Eijkman Medaille

· Uitgebreide informatie over de Eijkman Medaille is te vinden op de KIT-website (http://www.kit.nl/smartsite.shtml?ch=FAB&id=5759).

Uitreiking

· De uitreiking van de Eijkman Medailles 2007 vindt plaats op zaterdag 26 mei a.s. in de RAI (zaal B) te Amsterdam, aanvang 15.30u. De ceremonie is onderdeel van het jubileumprogramma van de Nederlandse vereniging voor tropische geneeskunde en internationale gezondheidszorg NVTG die in 2007 honderd jaar bestaat (www.nvtg.org)
· Het NVTG-programma is op zijn beurt deel van het 5th European Congress on Tropical Medicine and International Health (www.trop-amsterdam2007.com).