Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 22 mei 2007

nieuw eiland ontdekt in de Waddenzee

Nog steeds vormt de natuur nieuwe eilanden in ons dynamische waddengebied. Eilanden met welluidende namen als Engelmansplaat, Simonszand en Noorderhaaks. Het nieuwste eiland werd onlangs met behulp van Google Earth ontdekt en ligt even ten zuiden van de westpunt van Ameland.

De ontdekkers hebben het eiland Downunder genoemd, een verwijzing naar de wijze waarop de ontdekking plaatsvond. Het nieuwe eiland is door iedereen met Google Earth te bekijken op 53°23'37"N en 5°35'47"E. Er zijn inmiddels ook beelden beschikbaar als video continuüm, die ter plekke zijn gemaakt en getuigen van een zeer gevarieerde eiland-natuur.

Bezoekers van www.archipel.nu kunnen videostreams ondergaan die vanaf vijf locaties op het virtuele Downunder worden samengesteld. In de vorm van een online vluchtsimulatie kunnen bezoekers van Downunder naar verschillende plekken op het eiland gaan. Voorwaarden voor een bezoek aan het virtuele eiland zijn een breedband internetaansluiting, het bezit van Flash software (een standaard onderdeel van de browser) en geluidsboxen.

Een bezoeker van Downunder wisselt letterlijk van perspectief: zijn muisbewegingen zijn aan satellietbeelden gekoppeld en op die manier kan het eiland en de directe omgeving als in vogelvlucht worden verkend. Door een locatie op Downunder aan te klikken wordt de afdaling verder ingezet en vloeit het beeld geleidelijk over naar verschillende plekken op het eiland. Beleef het zelf via www.archipel.nu. Het is een Week van de Zee mediakunst project, live vanaf dit onbekende waddeneiland. Gedurende de Week van de Zee worden in het Vlog van Downunder korte impressies verzameld van geïnteresseerde bezoekers die zich hebben laten inspireren door de ontdekking.

Van 19 t/m 27 mei is de Week van de Zee. Dit jaar is het thema van deze week 'In Vogelvlucht'. Hiermee vraagt de organisatie aandacht voor de zeer belangrijke functie van de Nederlandse kust voor trekvogels. De Week van de Zee heeft als doel mensen bewust te maken van het belang en de waarde van de kust en de zee. Onder het motto 'de zee is even overal' worden op zoveel mogelijk plaatsen langs de kust activiteiten ontplooid.

De eindmanifestatie van de Week van de Zee vindt plaats op zondag 27 mei van 17.00-22.00 uur in de vorm van een Placard, een live internet concert waarin kunstenaars Harold Schellinx, Peter Mertens en Wiel Seuskens samenwerken met studenten van de academie voor popcultuur uit Leeuwarden. Ameland wordt hiermee verbonden met Maastricht en Xiamin China. Net zoals trekvogels de wereld overvliegen, zullen nu de geluidsbestanden hun geheimzinnige weg vinden tussen daar en hier, nu en straks.

///////////////////

Nadere informatie:

Archipel Medialab, Timo Mank

Burenlaan 1, 9161 AJ Hollum Ameland

t 0519 55 44 05, www.archipel.nu/medialab

Ecomare, Renée Smal, Pam Lindeboom

Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44

reneesmal@ecomare.nl, pamlindeboom@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De Week van de Zee is een initiatief van Ecomare, Stichting De Noordzee, de Kustvereniging en Stichting Duinbehoud. Zij willen hiermee bereiken dat Nederlanders de Noordzeekust gaan beschouwen als een van de belangrijkste (natuur-)gebieden met unieke waarden die beschermd moeten worden.

De Week van de Zee 2007 wordt mede mogelijk gemaakt door de NWO, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, het Prins Bernhard Cultuurfonds, TESO, de initiatiefnemers en meer dan 150 deelnemers.

De expeditie naar Downunder is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Provincie Friesland, Kabel Noord, Media Art Friesland en Ecomare op Texel.

Voor meer informatie en het volledige programma zie www.weekvandezee.nl.

Op deze site zijn ook logo, sfeerbeeld en banner van de Week van de Zee te downloaden: homepage - persberichten - linksonderaan.