CDA

157&mid=1006] 22 mei 2007 - Persbericht -
Europees Parlement akkoord met rapport Post over visserij bij Groenland

Vandaag is het rapport dat CDA-Europarlementarier Joop Post heeft opgesteld over de visserij bij Groenland in de plenaire vergadering van het Europees Parlement goedgekeurd.

Het rapport is opgesteld n.a.v. de partnerschapsovereenkomst, waarover na moeizame onderhandelingen tussen de EU, Denemarken en Groenland, eind vorig jaar een akkoord werd bereikt.

Post heeft enkele wijzigingsvoorstellen op het akkoord ingediend die nu door het parlement zijn goedgekeurd. De overeenkomst regelt de exploitatie van visbestanden bij Groenland door schepen vanuit verschillende EU-lidstaten tegen betaling van ruim 15 miljoen euro per jaar. De overeenkomst past in het duurzame visserijbeleid van de EU en loopt vanaf dit jaar tot 2012. Ook voor Nederlandse schepen wordt het vissen bij Groenland belangrijker, omdat de Noordzee warmer wordt en vissoorten, zoals kabeljauw, naar het noorden trekken. In het plenair debat over zijn rapport onderstreepte Post het belang van een goede samenwerking met landen buiten de EU om samen goede afspraken te maken en na te komen over duurzame visserij. Post dringt aan op een nieuw ondernemerschap van de vissers: het alleen maar jagen op visbestanden is verleden tijd, het gaat steeds meer om het duurzaam beheer van de visgronden. Wat hem betreft zou het maritiem onderwijs in Europa zich hierop dan ook meer moeten richten. Post overweegt hiertoe met een initiatief voorstel te komen.