TenneT


Jaarverslag 2006 gepubliceerd

22-05-2007 TenneT blijft komende jaren vanuit een sterke Nederlandse markt bouwen aan verdere integratie van de Europese energiemarkt: de verbruiker moet nu en straks verzekerd zijn van een betrouwbare elektriciteitslevering tegen een concurrerende prijs. Dat staat in het vandaag verschenen jaarverslag van TenneT over 2006, waarbinnen het thema marktontwikkeling in Europa is uitgewerkt. Eurocommissaris voor Energie Andris Piebalgs zegt hierover in het jaarverslag: 'Nu is het tijd voor de EU om een grote stap voorwaarts te maken richting een geïntegreerde markt voor elektriciteit. Eén markt die bijdraagt aan de leveringszekerheid en kosteneffectief is. Dat versterkt de positie van die 490 miljoen Europese consumenten.'

Behalve meer zekerheid levert een stabiele bloeiende internationale elektriciteitsmarkt door goede concurrentie ook een beter product tegen een betere prijs voor de verbruikers. Verdere integratie van de vaak nog nationaal gestructureerde stroommarkten is de beste weg naar een sterke, transparante Europese markt. TenneT werkt hieraan onder meer door middel van projecten als Trilaterale marktkoppeling, de verbinding Doetinchem-Wesel, BritNed, NorNed en verdere uitbreiding van interconnectiecapaciteit. Daarbij werkt TenneT intensief samen met overheden, regulators en collega-TSO's. Het einddoel is één marktgebied.

Centrale coördinatie nodig

De huidige goede samenwerking met de Belgische, Franse, Duitse en Scandinavische TSO's kan nog worden versterkt door het centraliseren van een aantal voor het dagelijks marktmechanisme essentiële processen. Daarom pleit TenneT voor de oprichting van een Inter-TSO organisatie voor de Noord-West Europese markt. TenneT-directeur Mel Kroon. 'Marktpartijen moeten helder en vanuit een centraal punt geïnformeerd worden over de mogelijkheden die de markt biedt. Dat geldt voor de dagmarkt, maar ook voor centrale veiling van jaar- en maandcapaciteit. Voor verdere marktintegratie is centralisatie nodig van netveiligheidsanalyses in de hele regio en harmonisatie van balansmarkt, waarmee een zo efficiënt mogelijk gebruik van reservevermogen in de regio mogelijk wordt.' Deze intensivering van de TSO-coördinatie kan alleen succesvol gerealiseerd worden als ook overheden en regulators een internationale oriëntatie kiezen en de noodzakelijke wettelijke kaders bieden.

Financiële resultaten

De winst na belasting over het verslagjaar 2006 bedraagt EUR 48,7 mln (2005: EUR 96,0 mln). Deze winst ligt in lijn met hetgeen verwacht mag worden bij de overwegend gereguleerde activiteiten van TenneT. Het hogere resultaat in 2005 is het gevolg van een eenmalig fiscaal resultaat in 2005. De omzet bedroeg EUR 417,2 mln in 2006 en bevindt zich op een vergelijkbaar niveau als in 2005 (EUR 417,9 mln). Het balanstotaal van TenneT bedraagt EUR 2.846 miljoen (2005: EUR 2.971 miljoen). De balans bestaat voor EUR 1,5 miljard uit middelen die niet vrij ter beschikking van de groep staan. De solvabiliteit bedraagt 49,7% en bevindt op een nagenoeg gelijk niveau over 2005.De rentabiliteit eigen vermogen is nagenoeg gelijk aan het door de DTe toegestane gereguleerde rendement.

TenneT verwacht dat het resultaat in 2007 zich op ongeveer hetzelfde niveau zal bevinden als het resultaat in voorgaande jaren exclusief eenmalige baten en lasten. De verwachting is gebaseerd op een vrij goed voorspelbaar stabiel niveau van omzet en resultaat, op grond van het huidig activiteitenniveau, voortvloeiend uit het overwegend gereguleerde karakter van de activiteiten van TenneT.

Het jaarverslag 2006 is te vinden
onder TenneT/Publicaties/Jaarverslag/Jaarverslag 2006.