PvdA Europees parlement


Biologische appels met EU-keurmerk stap dichterbij

22 mei 2007

Een beschermd EU-keurmerk voor biologische producten dat operationeel moet zijn per 1 januari 2009. Met dit voorstel van PvdA-europarlementariër Thijs Berman ging het Europees Parlement in Straatsburg zojuist in grote meerderheid akkoord.

Een grote stap vooruit in milieubewust produceren en consumeren, meent Berman. "Het woord biologisch gaat binnen de hele EU voor een half miljard burgers hetzelfde betekenen. Als een Nederlander een biologische appel koopt in Spanje kan hij of zij er zeker van zijn dat die appel biologisch is. Andersom natuurlijk ook, een Spaanse biologische appel die je koopt in Nederland is gegarandeerd biologisch geteeld."

Het logo is een niet te onderschatte impuls voor de biologische sector die nu nog slechts 1 procent van de totale EU-voedselproductie voor zijn rekening neemt. Afgesproken is dat biologische producten voor minimaal 95 procent uit biologische ingrediënten moet moeten bestaan.

De strijd is nog niet helemaal gestreden. Het gebruik van Genetisch Gemodificeerde Organismen (GGO´s) in de biologische productie is verboden in de EU. Maar er is nog discussie tussen Raad en EP vanaf welke minimumhoeveelheid GGO in het product het verplicht wordt het te vermelden op het etiket. Deze minimumhoeveelheid gaat over de zogenoemde toevallige aanwezigheid, bijvoorbeeld vermeninging met sporen van GGOs veroorzaakt door het gebruik van diverse transportmiddelen.

Het EP verzoekt de Raad om biologische voedsel geheel vrij te maken van (GGO´s) met een maximum van 0,1 procent. De huidige regels schrijven voor dat 0.9% van het product uit GGO´s mag bestaan door ´technische of onvoorziene redenen´. De Raad van Landbouwministers vindt de eis van het EP tot nu toe niet haalbaar. De europarlementariërs hebben wel een sterk signaal afgegeven. In juni beslist de Landbouwraad over het voorstel.