Ingezonden persbericht



###

Persbericht, 9 mei 2007

ICTDelta: Toekomst met ICT

Intelligente auto's, een dijk die zelf waarschuwt als hij verzwakt, en snellere tijden in de zwemsport: Tijdens ICTDelta, het ICT-Innovatiecongres dat ICTRegie op 22 en 23 mei in Jaarbeurs Utrecht organiseert, demonstreren en bediscussiëren ICT-onderzoekers, ICT-aanbieders en ICT-gebruikers de mogelijkheden van ICT in verschillende sectoren. Ook geven zij hier het startschot voor een aantal grote samenwerkingsverbanden voor de toekomst. MEDIA ZIJN HIERBIJ, NA AANMELDING, VAN HARTE WELKOM.

ICTDelta is de opvolger van het jaarlijkse ICT-Kenniscongres en wordt georganiseerd door ICTRegie. De eerste congresdag staat in het teken van technologische innovatie en is met name gericht op kennisinstellingen en bedrijven. Op de tweede dag staan innovatieve toepassingen centraal. Deze dag is met name gericht op (professionele) gebruikers van ICT zoals groothandels, zorginstellingen, banken en overheidsorganisaties.

*** ICT-Innovatiemarkt en Startersprijs ***
Op de ICT-Innovatiemarkt verzorgen standhouders verschillende demo's en voorbeelden van wat ICT gaat bieden in de toekomst. Een door de Universiteit Twente ontwikkelde ICT-applicatie Smart Signs wijst de bezoekers de weg over de beursvloer. Smart Signs is een nieuw type elektronische bewegwijzering gebaseerd op kleine computers die naadloos in de omgeving kunnen worden geïntegreerd. Ze voorzien de bezoekers van gepersonaliseerde en contextbewuste informatie. ICTRegie stelt op de tweede dag de ICTDelta Startersprijs ter waarde van vijfduizend euro beschikbaar voor de deelnemer aan de startersmarkt die door de bezoekers het meest innovatief en kansrijk wordt geacht.

*** ICT-Innovatieplatforms ***
ICTDelta is de plek waar grote gezamenlijke initiatieven zoals de ICT-Innovatieplatforms gestart worden. In ICT-Innovatieplatforms ontwikkelen onderzoekers, ondernemers en gebruikers gezamenlijk op thema's gebaseerde strategische onderzoeksagenda's. Momenteel zijn er diverse platforms in oprichting onder andere rondom de thema's creatieve industrie, ICT-security, intelligente communicatie, mobiliteit, productsoftware, sensornetwerken, software als service en zorg.

*** Young ICTDelta ***
Om jongeren te enthousiasmeren voor ICT nodigde ICTRegie een groep Havo/Vwo-leerlingen uit. Tijdens 'Young ICTDelta' maken zij kennis met het vakgebied in praktijk, ontmoeten zij ICT-professionals en proeven ze van de vele mogelijkheden die ICT biedt. De leerlingen volgen een korte workshop film en montage en gaan zelf de beursvloer op om zich te informeren over ICT. Zij filmen hun bevindingen en monteren het materiaal tot een complete film die vertoond wordt tijdens de afsluitende borrel.

*** Waarzegger in Second Life ***
Ook op internet kunnen geïnteresseerden elkaar ontmoeten in een virtuele versie van ICTDelta. In Second Life wordt hiervoor tijdelijk een ruimte ingericht door IBM. Adviseurs van Syntens en TNO zullen op beide congresdagen de virtuele bezoekers te woord staan. Syntens adviseurs adviseren vooral MKB-ers over innovatie met ICT. TNO biedt de mogelijkheid om, aan de hand van speeddates, kennis te maken met haar adviseurs en expertise in Second Life. Ook bekijkt een waarzegger het innovatieve karakter van deze bedrijven. Vanaf 14 mei is via de website van TNO (www.tno.nl/ictdelta) een afspraak te maken voor een speeddate met één van de TNO adviseurs.

*** Sprekers ***
Tijdens ICTDelta delen verschillende prominente sprekers hun visies op ICT. Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager zal het congres openen met een speech over innovatief ondernemerschap, vergroening en vereenvoudiging. Voor al deze speerpunten is ICT van belang. Hij wil onder meer de ICT van de Belastingdienst aanpassen zodat de processen gestroomlijnder en efficiënter verlopen.

Alexander Rinnooy Kan van het Platform voor de informatiesamenleving beschouwt ICT als motor van de economische groei. Van het gebruik van onder meer internet en mobiele telefoons, PDA's en soortgelijke apparatuur is een enorme productiviteitsverhoging uitgegaan. Zonder innovatieve informatie- en communicatietechnologie is de westerse samenleving met haar welvaart ondenkbaar.

Hans van Breukelen, oudkeeper en directeur van de stichting Sports and Technology houdt samen met bewegingswetenschapper Huub Toussaint een presentatie over de rol van ICT in topsport. Hoe kunnen slimme monitorsystemen topsporters hoger, sneller en harder laten gaan?

*** Voor elk wat wils ***
Ook de parallelsessies bieden voor elk wat wils. Zo zal het Rapport Nationaal Benchmarkonderzoek Productuitlevering 2007 worden gepresenteerd. Dit rapport beschrijft een benchmarkenquête onder zeventig Nederlandse productsoftwarebedrijven. Verder worden op de eerste dag onder andere robots gedemonstreerd met een visueel systeem verelijkbaar met het menselijk oog. Ook is er een sessie waarin deelnemers ervaren hoe systemen door het gedrag van mensen te observeren deels kunnen voorspellen wat deze mensen denken en voelen. Tijdens de tweede dag passeren onder andere de eisen van de toekomst aan moderne auto's, intelligente waterkeringen, het netwerkbeheer in bedrijven, en de toekomstige mogelijkheden van mobiele telefonie de revue.

Zie www.ictdelta.nu voor meer informatie en het volledige programma. Op deze website zijn ook samenvattingen van de presentaties en de parallelsessies te vinden.

De virtuele ICTDelta is te bezoeken via Second Life van 14 mei tot en met 1 juni.

---
Noot voor de redactie,