Universiteit van Amsterdam

Amsterdamlezing: Topstad Amsterdam


dinsdag 22 mei, 20.00 - 22.00 uur
Het is niet gek dat de gemiddelde New Yorker niet gelooft dat Amsterdam minder dan 2,5 miljoen inwoners heeft. De beroemde zestiende-eeuwse grachtengordel, de lange geschiedenis van handel, inventiviteit en tolerantie, het rijke culturele klimaat, twee universiteiten en talloze hogescholen, het grootste internetknooppunt ter wereld: Amsterdam is een wereldstad. In de globaliserende economie neemt het belang van steden en de grootstedelijke economie steeds meer toe. Globalisering gaat hand in hand met regionalisering. De concurrentiestrijd tussen landen neemt toe, Azië rukt op; om de huidige welvaart in stand te houden moet voluit geïnvesteerd worden in een hoogwaardige kenniseconomie. Burgemeester Job Cohen betoogt in de laatste Amsterdamlezing van het seizoen 2006-2007 dat Amsterdam goede kaarten heeft, niet alleen om het te redden in de nieuwe wereld, maar ook - of juist - om voorloper te zijn. Amsterdam is een open samenleving, en verbonden met de wereld. De culturele infrastructuur ligt er, de kennisinfrastructuur ligt er. De belangrijkste grondstof - menselijk kapitaal - is in ruime mate aanwezig, maar die moet wel gedolven en opgewerkt worden. Cohen geeft in zijn lezing zijn visie op de vraag: hoe benutten we het in Amsterdam aanwezige menselijk kapitaal ten volle? Wat is de goede voedingsbodem voor inventiviteit en creativiteit? Hoe stimuleren we (goed) ondernemerschap? Wat is de rol van het onderwijs, en wat kan er beter? Kortom, hoe maken wij de brede basis van een topstad?

Over de spreker

Job Cohen is sinds 17 januari 2001 burgemeester van Amsterdam. In 1981 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden op studierechten in het wetenschappelijk onderwijs. Hij was van 1971 tot 1981 als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Bureau Onderzoek en Onderwijs van de Rijksuniversiteit Leiden, daarna tot 1993 achtereenvolgens wetenschappelijk hoofdmedewerker, hoogleraar en rector magnificus aan de Rijksuniversiteit Limburg. Van 1993 tot 1994 was hij staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen. Hierna keerde hij terug naar de Universiteit Maastricht om van 1995 tot 1998 het rectoraat weer op te nemen. Vervolgens was hij, na een korte periode als waarnemend directeur van de VPRO, van 1998 tot 2001 staatssecretaris van Justitie.

Amsterdamlezingen 2006-2007

De Universiteit van Amsterdam biedt jaarlijks een reeks lezingen aan over de stad Amsterdam. Het thema van dit seizoen is De inventieve stad. Onder leiding van bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek Paul Scheffer gaan prominente sprekers op dit thema in.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. De toegang is vrij; aanmelden is echter raadzaam. Plaatsen kunnen gereserveerd worden via www.uva.nl/adamreeks.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.