NEN


Verwijsindex voor hulp aan jongeren

maandag 21 mei 2007, 12:32

Voormalig staatssecretaris Ross van VWS had vijf miljoen euro vrijgemaakt voor een landelijke verwijsindex (risico)jongeren. De staatssecretaris deed dat met de intentie dat de verwijsindex een hulpmiddel wordt bij het onderling informeren van jeugdinstanties over problemen bij kinderen. Inmiddels werkt NEN aan een normatief document voor de verwijsindex, met daarin onder meer de architectuur.

De verwijsindex registreert meldingen van problemen met jongeren. Het gaat om jongeren van nul tot 23 jaar. Deze risicosignalen worden handmatig (of elektronisch) en automatisch geregistreerd in de verwijsindex. De verwijsindex zorgt ervoor dat alle betrokken instanties geïnformeerd worden over elkaars meldingen en ze ontvangen tegelijkertijd contactgegevens over elkaar. Op deze manier moet het in de toekomst mogelijk zijn dat hulpverleners effectief en doelgericht samenwerken om de jongere te helpen. Maar dan moeten alle instanties wel aangesloten zijn op de landelijke verwijsindex. Instanties uit de domeinen onderwijs, zorg, justitie en politie, werk en inkomen zullen gebruik gaan maken van de verwijsindex. Het gaat dus in het bijzonder om gemeentelijke instanties die (boven)gemeentelijk samenwerken. De verwijsindex komt beschikbaar via internet. De gebruikers benaderen de verwijsindex vanuit eigen systemen of via een webinterface. Ze ontvangen daarnaast informatie per e-mail.

Op initiatief van het ministerie van VWS heeft ICTU aan NEN de opdracht gegeven voor het maken van een Nederlands Technische Afspraak (NTA) van de landelijke verwijsindex jongeren. NEN is gestart met een projectgroep voor de NTA en verwacht de NTA in juli te kunnen afronden. Het doel van de NTA is om de architectuur en infrastructuur voor de gegevensuitwisseling binnen de ICT-toepassing van de landelijke verwijsindex jongeren vast te leggen in een normatief document.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Nieuws Gezondheidszorg en Medische Technologie NEN ICT-Mail (Publicatie) Zie het origineel