Gemeente Teylingen

Trekvaart

Financiële steun voor 350-jarige Trekvaart

22 mei 2007

PERSBERICHT 21 mei 2007 - De gemeente Teylingen geeft het 350-jarig bestaan van de Trekvaart financiële steun. Samen met Erfgoedhuis Zuid-Holland, museum De Zwarte Tulp, Cultuurhistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek, diverse fondsen en gemeenten langs de Trekvaart worden vanwege het jubileum diverse exposities en culturele en toeristische evenementen tussen Haarlem en Leiden georganiseerd.

In de 17e eeuw werden in Holland en Friesland meerdere trekvaarten gegraven. Op 1 november 1657 vertrok de eerste trekschuit. Binnen een half jaar was een waterweg aangelegd, met grote economische betekenis voor de steden Haarlem en Leiden en het tussenliggende gebied. Zo werden de reismogelijkheden sterk verbeterd door deze trekvaarten en hun goed aansluitende dienstregelingen. De aanleg van de Trekvaart is tegenwoordig qua investering te vergelijken met die van de hogesnelheidslijn.

De trekschuit was vóór de komst van de trein het massavervoermiddel bij uitstek. De loop van de vaart is in 350 jaar nauwelijks veranderd en vormt tegenwoordig een belangrijk cultuurhistorisch element in het landschap.

Festiviteiten

Om de 350 jaar lange bijdrage van de Trekvaart aan de streek te vieren, zijn er diverse activiteiten gepland in het gebied tussen Haarlem en Leiden. De gemeente Teylingen draagt hier financieel aan bij. Zo is op 11 mei de tentoonstelling over het 350 jarig bestaan van de Trekvaart geopend door de commissaris van de koningin dhr. Fransen. De tentoonstelling in de Zwarte Tulp in Lisse duurt tot begin oktober. Tegelijkertijd is er een boek en een cd-rom over de Trekvaart verschenen.

Op 29 en 30 september komt een evenement met een vlootschouw van Haarlem naar Leiden, waarbij in Warmond wordt overnacht. In hetzelfde weekend is er een rijtuigentocht langs de vaart, een stoomtreinverbinding en een toertocht met historische auto's.