Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 mei 2007

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de staatssecretarissen van Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de kwijtschelding van gemeentelijke heffingen voor starters met een minimum inkomen


1. Bent u bekend met het feit dat startende ondernemers vanuit de WW/WAO/WIA of bijstand geen recht hebben op kwijtschelding van gemeenteheffingen, als zij zich ingeschreven hebben bij de Kamer van Koophandel?


2. Realiseert u zich dat starters met geen of weinig inkomen uit onderneming de gemeentelijke heffingen moeilijk kunnen betalen?


3. Realiseert u zich dat het geen aanspraak kunnen maken op kwijtschelding van gemeentelijke heffingen een barrière is voor uitkeringsgerechtigden om via het zelfstandig ondernemersschap een eigen inkomen te verwerven, indachtig het voornemen van het kabinet om zelfstandig ondernemerschap te bevorderen?


4. Vindt u het redelijk om de heffingen en eventueel het recht op kwijtschelding te laten afhangen van het inkomen uit onderneming en niet op de status van ondernemer?


5. Wat vindt u van een uitzonderingsregel om startende ondernemers vanuit een uitkering in aanmerking te laten komen voor 2 tot 3 jaar kwijtschelding van gemeentelijke heffingen, zolang het inkomen uit onderneming niet hoger is dan het minimumloon?


6. Bent u bereid om met de VNG te overleggen over kwijtschelding van gemeentelijke heffingen voor starters vanuit een uitkering?


1. Als natuurlijk persoon met een minimuminkomen heeft men wel recht op kwijtschelding, als ondernemer echter niet.