Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen vergeleken in gemeentemonitor

22 mei 2007

Vlaardingen wordt in het onderzoek De Staat van de Gemeente, najaar 2006 vergeleken met acht andere gemeenten met 50.000 inwoners of meer.

Het is een rapport met veel interessante gegevens, waarin onder meer oordelen van Vlaardingse burgers zijn verwerkt. Wie meer wil weten, kan terecht op de website 'wat doet je gemeente' (zie de rechterkolom). Hier alvast een kleine greep uit de resultaten.

Gemeentelijke informatie
Bovengemiddeld positief is het oordeel van de Vlaardingse burgers over de duidelijkheid en toegankelijkheid van gemeentelijke informatie, over de informatie die via de lokale kranten wordt verspreid en de informatie die op de website te vinden is. Ook het oordeel van de burgers over het telefonisch meldpunt is positief.

Parkeergelegenheid gemeentehuis
Bij de oordelen over de openingstijden van het gemeentehuis, de wachttijden en de behandeling van de burger als klant scoort Vlaardingen minder goed dan de meeste andere gemeenten. Ook het oordeel over de verzorgdheid van het gemeentehuis scoort lager dan gemiddeld, inclusief de bereikbaarheid en de parkeergelegenheid.

Waarmaken van beloften
Vlaardingen staat in vergelijking met de andere gemeenten op de hoogste plaats met het vertrouwen dat burgers hebben in B&W. Diezelfde positieve score geldt voor het oordeel dat burgers geven over het waarmaken van beloften door B&W en met het percentage burgers dat vindt dat de stad een goed gemeentebestuur heeft.

Klein en dichtbevolkt
Opvallend gegeven is dat Vlaardingen het kleinste oppervlak van de onderzochte gemeenten heeft, namelijk 26,71 vierkante kilometer, met de hoogste bevolkingsdichtheid, namelijk 3.054 personen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: een stad als Lelystad heeft 765,39 vierkante kilometer oppervlakte met 305 personen per vierkante kilometer.
Ook blijkt dat Vlaardingen in vergelijking met de andere gemeenten minder jongeren onder de twintig en meer ouderen van 65 jaar en ouder binnen de gemeentegrenzen heeft.

Negen vergeleken gemeenten
Najaar 2006 deden in de categorie gemeenten met 50.000 inwoners of meer de gemeenten Barneveld, Den Helder, Emmen, Hardenberg, Hengelo, Lelystad, Oss, Roosendaal en Vlaardingen mee.
De gemeentemonitor is een initiatief van de Vereniging van Gemeentesecretarissen en de VNG. ' De Staat van de Gemeente is een monitor die in de loop van 2005 voor het eerst is ontwikkeld en waarvan het de bedoeling is dat steeds meer gemeenten meedoen.

Gemeentemonitor
In deze gemeentemonitor zijn diverse gegevens bijeen gebracht: oordelen van burgers aan de hand van een schriftelijke vragenlijst, gegevens afkomstig van centrale instanties zoals CBS, CWI en ministeries en door de gemeenten geleverde informatie.