Gemeente Borger-Odoorn


22-05-2007
BORGER-ODOORN BENOEMT EXTERNE LEDEN IN REKENKAMERCOMMISSIE

In de rekenkamercommissie van de gemeente Borger-Odoorn zijn dit voorjaar drie externe leden benoemd. De externe leden zijn mevrouw drs. E. I. Soeters (voorzitter), mevrouw mr. A. Middelkamp (wnd. voorzitter) en de heer R. Eding. Mevrouw Soeters is in het dagelijks leven zelfstandig communicatie- en marketingadviseur en tevens lid van de rekenkamers Westerveld, Steenwijkerland en Meppel. Mevrouw Middelkamp is als bestuurskundige werkzaam bij een adviesbureau. De heer Eding MBA werkt bij een grote bankinstelling, waar hij veranderingstrajecten begeleidt. Inmiddels zijn de exterme leden in een raadsvergadering officieel benoemd en geïnstalleerd.

In 2005 is in Borger-Odoorn een rekenkamercommissie bestaande uit zes leden van de gemeenteraad gestart. Na het opdoen van de eerste onderzoekservaring ontstond de behoefte om de rekenkamercommissie uit te breiden met externe leden. Externe leden waarborgen een sterkere onafhankelijkheid van de rekenkamercommissie ten opzichte van het gemeentebestuur. Door deze keuze is het zogenaamde gemengde rekenkamermodel ontstaan, waarbij zowel interne leden uit de gemeenteraad en externe leden zitting nemen in de rekenkamercommissie. Eind 2006 zijn vanuit de gemeenteraad drie leden benoemd, namelijk de heren J.J. Top (D66), H. Braam (CDA) en K. Vos (PvdA).

De rekenkamercommissie gaat zich de komende periode richten op het opstarten van een onderzoek. Rekenkameronderzoek richt zich op doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van gemeentelijk beleid. Het is met nadruk de intentie van de rekenkamercommissie om te komen met constructieve aanbevelingen die kunnen leiden tot het vergroten van efficiency en effectiviteit van het gemeentelijk beleid. Ieder individu kan onderwerpen voor onderzoek aandragen bij de gemeentelijke rekenkamercommissie. De commissie nodigt iedereen uit gebruik te maken van de mogelijkheid om - beargumenteert - onderwerpen aan te dragen. De rekenkamercommissie maakt zelf de keuze voor het onderwerp van onderzoek.