Stichting Natuur en Milieu

Reactie van Stichting Natuur en Milieu op plan VNO-NCW

22 mei 2007 - Natuur en Milieu is verheugd om te constateren dat de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland de kabinetsdoelstelling van 30% reductie van de uitstoot van broeikasgassen ondersteunen. Dat is te lezen in hun vandaag gepresenteerde duurzaamheidsakkoord. Het is echter slecht voor Nederland dat zij dat willen bereiken door emissiereducties in ontwikkelingslanden en subsidies die moeten worden opgebracht door de belastingbetaler.

Opmerkelijk is dat de ondernemersorganisaties in hun pleidooi vragen om veel subsidies. Dit komt onder meer tot uiting in hun pleidooi voor subsidies voor ondergrondse CO -opslag bij kolencentrales. "Volgens Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu wil VNO-NCW vooral de burger daarmee laten opdraaien voor de kosten van klimaatbeleid." Subsidies leiden namelijk tot hogere belastingen. Natuur en Milieu denkt dat een verplichting voor CO -opslag en het beprijzen van CO via emissiehandel goedkoper en effectiever is om het klimaatprobleem aan te pakken.

Kern van het betoog van de ondernemersorganisaties is het voorstel de Nederlandse emissiereductieverplichtingen vooral in het buitenland te realiseren met hier ontwikkelde nieuwe producten en technieken. Bij de onderbouwing van dit voorstel kijken de organisaties eenzijdig naar de kosten voor reductiemaatregelen voor de bedrijven en gaan zij voorbij aan de baten van grote klimaatinvesteringen in Nederland zelf. De Europese Commissie heeft bij de presentatie van haar nieuwe klimaat- en energiebeleid in januari 2007 becijferd, dat een emissiereductie van 20% in 2020 zichzelf maatschappelijk gezien terugbetaalt in de vorm van gezonde lucht en gematigde ontwikkeling van energieprijzen en energiekosten. Ook verbetert het de concurrentiepositie. Daarbij zijn de baten voor het klimaat nog niet eens meegerekend. Mirjam de Rijk: "VNO-NCW gaat hiermee volkomen voorbij aan de roep uit hun eigen achterban om met echt klimaatbeleid te komen".

Ten derde maakt VNO-NCW onvoldoende duidelijk of het door hen voorgestelde pakket beleidsinstrumenten ook daadwerkelijk de kabinetsdoelstelling gaat halen.

Tenslotte halen de werkgeversorganisaties de 'oude technologie' kernenergie opnieuw van stal. Ze willen een nieuwe kerncentrale in Nederland. Dit druist tegen hun eigen pleidooi in dat het klimaatbeleid ook een steun in de rug moet zijn voor innovatieve bedrijven in Nederland. Kerncentrales worden niet door Nederlandse bedrijven geleverd, maar vooral door Franse en Amerikaanse. Mirjam de Rijk: "Duurzame energie levert meer werkgelegenheid op, in Duitsland wel tot 200.000 banen". Ook werd vorig jaar in de debatten van het Rathenau Instituut duidelijk dat kernenergie nog steeds leidt tot gevaarlijk radioactief afval dat honderduizenden jaren beheerst moet worden. Als dit radioactieve afval met nieuwe technieken wordt opgeruimd zullen de kosten van kernenergie veruit stijgen boven die van andere energiebronnen.

Publicatiedatum: 23-05-2007