Openbaar Ministerie

Vervolgingsbeslissingen veemarken Leeuwarden en Utrecht

Functioneel Parket, 23 mei 2007

In september 2006 startte de Algemene Inspectiedienst (AID), onder leiding van het Functioneel Parket, een tweetal strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijk gepleegde strafbare feiten op de veemarkt in Leeuwarden en Utrecht. Aanleiding hiervoor was een aangifte van de Stichting Dierenrecht Nederland. De aangifte bestond uit een heimelijk gemaakte hoeveelheid film- en beeldmateriaal.

De AID heeft het film- en beeldmateriaal nauwkeurig bestudeerd en getoond aan onafhankelijke dierenartsen. Alhoewel de getoonde beelden als verwerpelijk kunnen worden ervaren zijn deze op bepaalde punten door de dierenartsen genuanceerd. Op basis van de beelden kwamen, voor wat betreft de veemarkt Leeuwarden, een aantal verdachten naar voren. Voor wat betreft de veemarkt Utrecht kwam er één verdachte naar voren. Alhoewel in beide processen-verbaal meerdere personen op de beelden te zien zijn en mogelijk betrokken waren is de identiteit van die personen niet achterhaald.

Het Functioneel Parket heeft besloten om, met betrekking tot de veemarkt Leeuwarden, twee verdachten te vervolgen voor overtreding van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Een derde verdachte zal wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs niet worden vervolgd.

De verdachte met betrekking tot de veemarkt Utrecht zal eveneens wegens gebrek aan wettig en overtuigend bewijs niet worden vervolgd.