Ingezonden persbericht


Persbericht
23 mei 2007

Architectuur Biënnale begint al op Rotterdam Centraal

Gigantische foto van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam domineert de stationshal

Vanaf morgen domineert een gigantische foto van de 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) de stationshal van Rotterdam Centraal. De foto is genomen in Caracas, Venezuela en laat een barrio zien, een wijk die wordt opgebouwd door mensen die van het platteland naar de stad zijn getrokken. In Caracas bouwt 90% van de bewoners zijn eigen huis zonder tussenkomst van architect of stedenbouwkundige. Dit maakt Caracas een voorbeeld van een 'informal city', een van de steden die centraal staan tijdens deze 3e biënnale. Het citaat naast de foto: 'Dit is geen berg vol huizen, maar een huis zo groot als een berg' is van architect Hubert Klumper die in Caracas woont en werkt.

3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam gaat morgen, 24 mei, van start en heeft het thema POWER - Producing the Contemporary City. Dit jaar wonen op de wereld voor het eerst meer mensen in de stad dan op het platteland. Steden groeien razendsnel. Tijdens de biënnale tonen architecten hoe zij de steden van de toekomst zien aan de hand van tentoonstellingen, publicaties, een internationale masterclass en een PowerLounge met lezingen, debatten, films en ontmoetingen. De Kunsthal Rotterdam is de hoofdlocatie van de 3e IABR, maar ook het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft een tentoonstelling in het kader van de IABR.

De IABR is een tweejaarlijkse architectuurmanifestatie die architecten en stedenbouwkundigen van over de hele wereld in Rotterdam samenbrengt. Elke biënnale heeft een ander thema. Dit jaar draait alles om de vraag: Wat is de toekomst van onze steden en welke rol kunnen architecten hierin spelen?

Het doek blijft hangen tot eind juni, het moment dat het treinstation van Rotterdam definitief de deuren sluit en plaats zal maken voor een nieuw station. Op deze plaats ­ het oude Van Ravesteyn station - krijgt het thema van de biënnale; 'het maken van de toekomstige stad' wel een heel actuele invulling. Het fotodoek is een samenwerking van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en de NS en is geproduceerd door GebroedersWitte Producties, Rotterdam.