Gemeente Boskoop


Datum: 25-05-2007

J. de Bruin ontvangt zilveren getuigschrift en medaille

Donderdag 24 mei heeft burgemeester Rijsdijk een zilveren getuigschrift en medaille uitgereikt aan de heer J. de Bruin. De uitreiking van de onderscheiding vond om 18.30 uur plaats in de kamer van de burgemeester in het gemeentehuis. De heer de Bruin ontving de onderscheiding omdat hij op maandag 15 januari 2007 Jip Verweij (2 jaar oud) van de verdrinkingsdood redde. Het zilveren getuigschrift en de medaille zijn toegekend door het bestuur van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. De heer Verweij (vader van Jip) heeft de gemeente over de reddingsactie geïnformeerd, waarop burgemeester Rijsdijk de heer De Bruin heeft voorgedragen bij de Maatschappij.

In het kort het verhaal van de Redding van Jip

Op 15 januari 2007 was oma aan het oppassen op Jip en Pam (4 jaar). Bij de Gouwe (in buurt van de hefbrug) werd een stop gemaakt om aan de kadekant de eendjes te voeren. Jip werd overdwars in zijn buggy aan de kant neergezet en Pam kon gewoon de eendjes voeren. Op een gegeven moment vroeg Pam iets aan oma, waarop oma reageerde. Op dat moment gooit Jip heel enthousiast zijn laatste stukje brood weg, waarna door deze 'krachtsinspanning' de buggy op zijn linkerkant valt en zo de Gouwe in valt. Omdat oma altijd de gordel van de buggy vastmaakt, blijft Jip daar gelukkig in vast zitten.

Oma probeert Jip eruit te halen, maar de kademuur is hoog en omdat zij zelf niet kan zwemmen zet ze het op een gillen om aandacht te trekken. Op dat moment rijdt Jan de Bruin over de hefbrug en ziet dat er 'iets' aan de hand is omdat oma in paniek aan de kant staat. Jan springt uit de auto, rent naar oma en Pam en hoort wat er is. Jan aarzelt niet en laat zich in de Gouwe zakken naar de plek waar de bubbels nog te zien zijn. Met een krachtsinspanning vindt hij de buggy en trekt deze met veel moeite naar boven. Als Jip boven komt, begint hij meteen te brullen wat een goed teken is. Op dat moment zijn er meer mensen aangekomen en met hun hulp wordt Jip met buggy en al uit het water getild. Ook Jan wordt uit het water geholpen omdat je daar door de hoge kant onmogelijk alleen op de kant kunt klimmen. Jan brengt vervolgens oma en de twee kinderen ook nog naar huis.

Jip heeft gelukkig niets aan het voorval over gehouden, maar het had zeker ook anders af kunnen lopen.