Ingezonden persbericht


Persbericht 12 april 2007

De Lakenhal in Scheltema, 25 MEI T/M 29 JULI 2007

THE RETURN OF THE SHREDS
Samenwerkingsproject tussen beeldend kunstenaar Ni Haifeng en kunsthistorica Kitty Zijlmans als onderdeel van het nationale onderzoeksproject CO-Ops: interterritoriale verkenningen in kunst en wetenschap.

9 ton restjes en reepjes stof liggen in grote hopen op de grond of hangen in een gigantische kluwen van het plafond naar beneden. Een kleurrijk landschap om doorheen te waden. De restjes stof komen uit China, of liever: ze keren terug. Terugkeer, uitwisseling, onthechting en herplaatsing, het zijn sleutelbegrippen in het werk van Ni Haifeng en ze staan centraal in deze tentoonstelling die Stedelijk Museum De Lakenhal presenteert in Scheltema.

NI HAIFENG
Geboren in China en wonend en werkend in Amsterdam is Ni zich diep bewust van de eeuwenoude (handels)betrekkingen tussen Nederland en China. In The return of the shreds gaat het over uitwisseling, beweging, kopie, oorspronkelijkheid, identiteit. In De Lakenhal in Scheltema zijn o.a. de installaties Used passports en On the departure and the arrival te zien. Voor Shrinkage 10% wordt gebruik gemaakt van stukken Chinees porselein uit de Lakenhalcollectie - een hedendaagse variant op het Chine de commande van weleer, dat door de VOC werd verscheept. De stukken uit de Lakenhal worden op basis van foto's en werktekeningen nagemaakt in China. Het origineel uit de Lakenhal zal, doordat de objecten in het bakproces krimpen, 10 % kleiner uitvallen. Deze kopie zal op haar beurt weer worden gebruikt als origineel om het proces te herhalen tot het object minuscuul is geworden, slechts 10 % van het origineel.

KITTY ZIJLMANS
Als kunsthistorica werkzaam aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Leiden houdt Kitty Zijlmans zich al lange tijd bezig met het vak kunstgeschiedenis te verbreden naar een mondiale oriëntatie. Met de huidige verplaatsing en beweging van kunst en kunstenaars is globalisering ook binnen de kunstwereld een feit.

Ni en Zijlmans zijn het 4e CO-OP-koppel. Zij werken een jaar lang samen onder de titel Laboratory on the move. In Scheltema getuigen video's, foto's en bergen werkmateriaal van het onderzoek van hun Laboratory on the move. Centraal staat de vraag wie we zijn en wat cultuur voor ons betekent in een tijdperk van globalisering. Uitwisseling van goederen is nooit neutraal; er zijn waarden aan verbonden die te maken hebben met de nieuwe wereldorde van economische machtsblokken. Daarmee is de culturele dimensie van globalisering verstrengeld. Door de grootschalige migratie hebben steeds meer mensen een meervoudige culturele achtergrond en wat bepaalt dan onze (culturele) identiteit? De presentatie The Return of The Shreds stelt deze problematiek op een beeldende wijze aan de orde. Of: hoe 'thuis' zijn de restjes stof in de voormalige wollen dekenfabriek Scheltema?

CO-OPS.nl
De presentatie The Return of the Shreds maakt onderdeel uit van een groot landelijk project: het door NWO-Geesteswetenschappen gesubsidieerde onderzoeksprogramma 'Transformaties in Kunst en Cultuur'. Eén van de subprogramma's is het experimentele "CO-OPs Exploring new territories in art and science"
. In zeven duo-projecten onderzoeken een kunstenaar en een wetenschapper in 2006 en 2007 gezamenlijk een bepaald thema en organiseren zij samen publieke momenten. De tentoonstelling The return of the shreds is het meest omvangrijke publieke 'moment' van CO-OP-koppel 4: Ni Haifeng en Kitty Zijlmans. Eind 2007 presenteert De Lakenhal in Scheltema de eindresultaten van alle 7 koppels.

TAFELGESPREKKEN
In het kader van The return of the shreds vinden er op 2 middagen in Scheltema expert meetings plaats, zogenaamde tafelgesprekken. Voorgezeten door Kitty Zijlmans gaan wetenschappers, kunstenaars en studenten in gesprek over kunst en sociale interactie in het tijdperk van globalisering. Gratis toegankelijk voor publiek, voertaal Engels.

Gedurende deze tentoonstelling stopt het Laboratory on the Move van Ni & Zijlmans ook voor korte tijd bij Museum Het Domein in Sittard met het project Forms of Exchange. www.hetdomein.nl

Opening: donderdag 23 mei 17.00 uur in De Lakenhal in Scheltema

De Lakenhal in Scheltema Marktsteeg 1, Hoek Oude Singel, Leiden
Open 25 mei t/m 29 juli di t.m. zo van 12.00 tot 17.00 uur Toegang tentoonstelling gratis