24 mei 2007
Mannen die veel van het plantenstofje matairesinol binnenkrijgen via
hun voeding hebben ongeveer twintig procent minder kans te overlijden
aan hart- en vaatziekten en kanker dan mannen die er weinig van
binnenkrijgen. Dat blijkt uit het proefschrift van ir. Ivon Milder van
Wageningen Universiteit. De belangrijkste bronnen van matairesinol
zijn thee, groente en fruit.
De plantaardige verbindingen die Milder op onderzoeksinstituten
RIKILT-Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen UR en RIVM
bestudeerde zijn lignanen. âJe vindt ze in hoge concentraties in
lijnzaad en sesamzaadâ, zegt Milder. âMaar omdat we daar niet veel van
eten, zijn thee, groenten en fruit de belangrijkste bronnen.â Sinds
enkele jaren stijgt de consumptie van lignanen, waarschijnlijk door de
groeiende populariteit van meergranenbrood waar veel lijnzaad in zit.
Het belangrijkste onderdeel van Milders promotieonderzoek was het
bepalen van de hoeveelheid lignanen in 110 alledaagse
voedingsmiddelen. âDe gemiddelde Nederlander krijgt per dag nog geen
milligram lignanen binnenâ, zegt Milder. âVan de vier lignanen die ik
heb bestudeerd is de inname van matairesinol het kleinst. Als je
meergranenbrood eet verandert dat beeld. Eén sneetje levert zoân twee
milligram lignanen.â
Met zulke gegevens kunnen epidemiologen op zoek gaan naar
gezondheidseffecten van lignanen. Milder zelf analyseerde bijvoorbeeld
de gegevens over een generatie Zutphense mannen. Ze ontdekte geen
gezondheidseffecten van lignanen als geheel. Maar toen ze keek naar
matairesinol, bleek dat mannen met een hoge inname van dit lignaan een
kleinere kans hadden te overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker.
Wetenschappers vermoeden dat lignanen een anti-hormonale werking
hebben. In het lichaam verhogen ze de aanmaak van het eiwit SHBG, dat
geslachtshormonen als testosteron en estradiol neutraliseert. Een hoge
spiegel van die hormonen verhoogt de kans op sommige soorten kanker.
Ivon Milder promoveert op 30 mei bij prof. Daan Kromhout, hoogleraar
Volksgezondheidsonderzoek. / Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.
Wageningen Universiteit