Gemeente Binnenmaas

Collegeprogramma Binnenmaas, natuurlijk en actief

In het collegeprogramma Binnenmaas, natuurlijk en actief ! zijn de belangrijkste doelen uitgewerkt die in de periode t/m 2010 moeten worden gerealiseerd. Per onderwerp wordt aangegeven welk effect moet worden bereikt, wat daarvoor moet worden gedaan, wanneer het klaar moet zijn en hoeveel het kost.

De belangrijkste speerpunten liggen bij:

* het instandhouden van vitale kernen (het is prettig wonen in Binnenmaas);

* het Nationaal Landschap moet worden behouden, beheerd en versterkt;

* er moet ruimte zijn voor ondernemen;

* zorg voor doelgroepen, zodat iedereen mee kan doen;
* het verbeteren van de infrastructuur waardoor bereikbaarheid, de doorstroming en veiligheid worden vergroot

* dienstverlening; tevreden klanten die via allerlei vormen van contacten (persoonlijk, schriftelijk, digitaal) goed worden geholpen;

* communicatie : het versterken van de betrokkenheid van burgers en organisaties bij het lokaal bestuur.

Om deze doelen te bereiken zijn de genoemde speerpunten uitgewerkt in een grote hoeveelheid activiteiten die in de komende jaren worden uitgevoerd. Een greep daaruit.

* De verdere voorbereiding en realisatie van KWIK (Kwaliteit in de kern)-projecten in Puttershoek (afronding) en Westmaas en de realisatie van centrumplannen in Mijnsheerenland en Heinenoord
* De verdere voorbereiding en realisatie van het WWZ (Wonen, Welzijn en Zorg)-project in Puttershoek in combinatie met een verdere herschikking van sportaccommodaties in Maasdam/Puttershoek.
* Onderzoek naar de aanwezigheid van basisvoorzieningen in de diverse kernen en het ontwikkelen van een toekomstvisie daarop. De onderhoudssituatie van de Groene Olifant en het zoeken naar oplossingen heeft daarbij de hoogste prioriteit.
* Het doorlichten van de exploitatie van het recreatieoord Binnenmaas om tot een lager exploitatietekort te komen.
* Een plan van aanpak voor het naar buiten de kern verplaatsen van bedrijven die door de aard van hun activiteiten niet in een kern thuishoren (PKF in Heinenoord en HKS in s-Gravendeel)
* De ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein
* Het verder uitwerken en realiseren van de doelstellingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

* Het maken van beheerplannen voor een goed onderhoud van de openbare ruimte (wegen, groen, riolering, verlichting, gebouwen). Op grond van deze plannen worden keuzes gemaakt welke kwaliteit gewenst is en hoeveel geld daarvoor wordt uitgegeven.
* Uitbreiding van de digitale dienstverlening, het ontwikkelen van servicenormen (waar kunnen onze klanten op rekenen), het houden van klanttevredenheidsonderzoeken en snel reageren op klachten en meldingen.

* Veel aandacht voor communicatie o.a. door belanghebbenden in een vroegtijdig stadium bij de uitwerking van plannen te betrekken en door informatie te verstrekken over zaken waarmee de gemeente mee zich is (bijv. de uitvoering van werk in de openbare ruimte).

Collegeprogramma 2007-2010 download