Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad heeft diverse moties over uiteenlopende onderwerpen afgedaan. Motie Ellenkamp over de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen. Motie-Kneepkens over het toepassen van de dodehoekspiegel. En motie-Wijntuin voor een gedragscode op de gemeentelijke werkvloer.

1. Motie Ellenkamp -Toegankelijkheid gebouwen

Motie Ellenkamp over de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen. De PvdA riep toen op tot eisen en afspraken over de toegankelijkheid voor gehandicapten bij nieuwbouw of verbouw van gemeentelijke en niet-gemeentelijke gebouwen. In alle gemeentelijke plannen voor nieuwbouw en renovatie geldt deze toegankelijkheid als uitgangspunt. Op verzoek van de raadscommissie houdt de gemeente ook rekening met de wenselijkheid van overleg met betrokken belangengroeperingen.

2. Motie-Kneepkens - dodehoekspiegel

Motie-Kneepkens over het toepassen van de dodehoekspiegel op locaties waar deze kan bijdragen aan de verkeersveiligheid. De toenmalige Stadspartij verzocht het college een proef te starten op minimaal één druk verkeerskruispunt. In Amsterdam en Rotterdam is een proef gedaan met de blackspotmirror (BSM). In Rotterdam was dat op het Kruispunt Kleiweg-Uitweg. De BSM geeft chauffeurs beter zicht op voetgangers en fietsers die naast de auto staan. In Rotterdam worden de komende tijd op 18 kruispunten een BSM geplaatst.

3. Motie-Wijntuin - gedragscode op de gemeentelijke werkvloer

Motie-Wijntuin voor een gedragscode op de gemeentelijke werkvloer. Met deze motie van de PvdA riep de raad het college op een gedragscode te introduceren waarin onacceptabel gedrag zoals (seksuele) intimidatie, pesten, agressie/geweld en discriminatie specifiek wordt benoemd. Het college liet een protocol opstellen voor ongewenste omgangsvormen.

De raad heeft dit protocol vastgesteld. Na een jaar moet minstens 70% van de medewerkers en leidinggevenden op de hoogte zijn van de regels.

Bron: Griffie, 25-05-2007