Partij van de Arbeid

Hoorzittingen over hangjongeren

25-05-2007 02:45

De tweede Kamer gaat op initiatief van de PvdA hoorzittingen houden over hangjongeren. Kamerlid Staf Depla: Kinderen vanaf 9 jaar die op straat zich van niemand wat aantrekken. Jongeren tussen 11 en 13 die voor overlast en criminaliteit zorgen en jeugd vanaf 16 jaar die de deur plat loopt bij politie en justitie. Steeds vaker krijgen we dit te horen van bewoners. Reden voor mij om voor te stellen hier hoorzittingen over te houden.

Depla wil op die manier te weten komen wat de aard en omvang van deze problemen zijn: Hoe proberen bewoners, buurtwerkers, onderwijzers, wijkagenten en ouders dit probleem op te lossen? Wat gebeurt er om het tij te keren? Welke aanpak werkt en wat kunnen we in Den Haag doen om te helpen dit probleem op te lossen?

Natuurlijk zijn hangjongeren geen nieuw probleem. Maar in veel buurten loopt het volgens Depla de spuigaten uit: Bewoners worden geterroriseerd. Van ongestoord woongenot is geen sprake. Maar minstens zo belangrijk: de meeste goed willende jongeren kunnen niet vrij op straat spelen, jongeren die zwak in hun schoenen staan worden meegesleept. En jongeren die op verkeerde pad raken zorgen voor overlast en vergooien hun toekomst.

De hoorzittingen worden gehouden op 13 juni. Er zal worden gesproken met slachtoffers, buurtbewoners, hangjongeren, wethouders, wijkagenten, buurtwerkers en deskundigen.