Senternovem


25-05-2007 | Draagkrachtregeling

Op 17 december 2006 zijn het gewijzigde Besluit financiële bepalingen bodemsanering 2005 en de Regeling financiële bepalingen bodemsanering 2005 in werking getreden in het kader van de aanpassing voor de draagkrachtregeling. De draagkrachtregeling is van toepassing op bedrijfsterreinen die voor 1975 zijn verontreinigd, en voor zover de verontreiniging is ontstaan na 1975 de eigenaar of erfpachter niet kan worden aangesproken op grond van artikel 75 van de Wet bodembescherming (kostenverhaal) (zie hiervoor artikel 40 Besluit). Voor de overige bedrijfsterreinen kan het draagkrachtinstrument worden toegepast overeenkomstig de deminimis-verordening of daarvoor in de plaats tredende Europese regelgeving (zie daarvoor het nieuwe artikel 40a Besluit).
Om zoveel mogelijk te voorkomen dat overigens gezonde bedrijven failliet gaan ten gevolge van een verplichte bodemsanering is de draagkrachtregeling ingesteld. In het gewijzigde Besluit is geregeld dat de overheid de uitvoering van de sanering kan overnemen als de levensvatbaarheid van het bedrijf in gevaar komt ten gevolge van een sanering. De eigenaar of erfpachter vergoedt dan naar een draagkracht te bepalen bedrag. Als voorwaarde geldt dat bevoegd gezag moet hebben bepaald dat er sprake is van een geval van ernstige verontreiniging dat spoedig gesaneerd dient te worden.

In het Besluit staat de procedure vermeld om in aanmerking te komen voor de draagkrachtregeling. Het draagkrachtinstrument is gebaseerd op de werkwijze die is toegepast bij het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 (Bbz 2004). Het Bbz 2004 ondersteunt ondernemers die - door welke oorzaak dan ook - tijdelijk in financiële problemen zijn geraakt of dreigen te raken. Voorwaarde is dat het bedrijf na financiële ondersteuning naar verwachting levensvatbaar is en dat de ondernemer het wil voortzetten. Om de draagkracht van een bedrijf vast te stellen wordt er een draagkrachttoets uitgevoerd door de adviesorganisatie IMK Intermediair. In bijlage 2 van het Besluit wordt een overzicht gegeven van de onderwerpen die bij de draagkrachttoets aan de orde worden gesteld. Mocht u als bedrijf in aanmerking willen komen voor de draagkrachtregeling, dan kunt u contact opnemen met het bevoegd gezag Wbb.

Meer informatie

Bedrijvenregeling
plaatsnamen en bevoegd gezag